DERU KOŽU: Start u taksiju 170, kilometar vožnje 65 dinara!

Prema novom cenovniku, pređeni kilometar u drugoj zoni građani će plaćati 85, a u trećoj zoni 130 dinara. Cena čekanja od 150 dinara po satu za sve zone neće biti promenjena

  • 6

Taksi prevoz u prestonici poskupeće za 16 do 19 odsto, u zavisnosti od zone, u skladu sa odlukom Gradskog veća. Start će koštati 170, a kilometar vožnje u prvoj zoni 65 dinara. Novi cenovnik stupiće na snagu kada Zavod za izradu novčanica napravi nalepnicu koja će stajati na taksimetru u svim vozilima.

Prema novom cenovniku, pređeni kilometar u drugoj zoni građani će plaćati 85, a u trećoj zoni 130 dinara. Cena čekanja od 150 dinara po satu za sve zone neće biti promenjena.

- Do poskupljenja je došlo pošto je cena goriva povećana gotovo duplo u odnosu na jun 2010, kada je poslednji put povećana cena taksija. Takođe, evro je skočio u odnosu na dinar. Nova cena će biti jedinstvena i minimalna i neće biti popusta - kaže pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz Aca Đukić za dnevni list "Blic".

On dodaje da će, u zavisnosti od izrade nalepnice za taksimetar, ova novina biti uvedena najkasnije za mesec dana.

Novi taksi cenovnik odobrila je i radna grupa pri Gradskom veću u koju su uključeni i predstavnici taksi udruženja.

- Verovatno će u početku biti manje poziva klijenata, ali nova cena se obično postavlja sada, odnosno pred zimu, jer u vreme slava i novogodišnjih praznika građani lakše prihvataju poskupljenje. Time će već u februaru naše mušterije biće naviknute na nove cene. Ipak, nije došlo do strašnog poskupljenja. Primera radi, onaj koji je do sada taksi plaćao oko 300 dinara, sada će za tu vožnju izdvajati oko 340 dinara - kaže Vlada Ivetić iz "Žutog taksija".

On dodaje i da je samo cena plina za poslednje dve i po godine povećana i više nego duplo.

I u manjim taksi udruženjima smatraju da je poskupljenje bilo nužno.

- To je ekonomski jedino opravdano rešenje. Poređenja radi, od poslednjeg poskupljenja taksija cena gradskog prevoza povećana je sa 32 dinara na 70 dinara. Poštovaćemo novu cenu kao jedinstvenu i minimalnu i nećemo uvoditi popust - kažu u "CD Pepsis taksiju".

NOVI BROJEVI TELEFONA

U skladu sa planom rasporeda numeracije koji je donela Republička agencija za elektronske komunikacije, a zbog koga je Telekom Srbija promenila brojeve za servisne informacije, telefonski brojevi svih taksi udruženja u gradu će od početka 2013. godine počinjati sa jedinicom ispred već postojeće četiri cifre.

Da bi se navikli na novinu donetu na osnovu Izmene i dopune plana numeracije, korisnici već sada mogu pozivati petocifrene brojeve ovih udruženja, ali četvorocifreni brojevi će važiti do kraja ove godine.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    6. novembar 2012 | 16:00

    Ovo povecanje cena je cist bezobrazluk! Pre nekoliko dana sam voznju taksijem u Uzicu platila 45 dinara (start je 19 dinara)!!! I jos mi taksista kaze da lepo zaradjuje! Ista relacija bi me u Beogradu kostala bar 220 dinara!

  • giga

    6. novembar 2012 | 19:05

    sve poskupelo 800%,a taxi samo 16%?! strasno!

  • igor

    6. novembar 2012 | 18:51

    start je bezobrazluk, nek se uvede minimalna voznja od 130 din npr kao u podgorici 1,20 eura.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA