TELEGRAFOV VREMEPLOV: Pamtite li drvorede na Obilićevom vencu? (FOTO)

Pomalo omražen, što zbog buke što zbog "klijentele" koja tamo provodi vreme, kutak u blizini Trg Republike godinama je bio skoro bajkovito miran deo grada

  • 2

Kada su beogradski noćni i društveni život u pitanju, jedna od najznačajnijih tačaka je Obilićev venac. Ušuškana između Trga Republike i Ulice carice Milice, od Maršala Birjuzova zaklonjena velikim parkingom, ova ulica privlači veliki broj mladih ljudi.

Ipak, pre ere kafića i modernog doba, kada su razni poslovi počeli da se obavljaju uz "produženi s mlekom", ovaj deo grada bio je mirni kutak za život i odmor. Fotografije nastale pre nekoliko decenija, s ove distance, deluju sasvim nestvarno.

Trend urbanizacije, počeo nakon Drugog svetskog rata, zahvatio je i Obilićev venac. Iako je arhitektura bila vidno drugačija, drvoredi su i dalje krasili ovu ulicu.

Međutim, krajem osamdesetih godina, sa porastom broja automobila na gradskim ulicama, smanjivao se broj stabala kako bi se povećao broj mesta za parkiranje.

To nije bio kraj transformacije ulice posvećene srpskom junaku iz Kosovskog boja. Parking je porastao u visinu, a trotoare su zauzeli brojni kafići. Ova ulica postala je sinonim za ne baš produktivno trošenje vremena, popularno rečeno "pozeraj" i hvalisanje skupim automobilima i markiranom odećom.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ksenija

    25. novembar 2012 | 16:11

    Daleko je to od pozerskog mesta. To out mesto u svakom smislu. Sada tu sede vecinom pridoslice! Strasno je u sta se pretvorio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA