JUBILEJ: 50 godina aerodroma "Nikola Tesla"

Beogradski aerodrom pušten je u saobraćaj 1962. godine, a danas na godišnjem nivou ima više od 3,5 miliona putnika

  • 0

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" proslaviće danas 50 godina rada kao najperspektivniji aerodrom u regionu.

"Nikola Tesla" će ove godine imati više od 3,5 miliona putnika godišnje, koliko i aerodromi u Zagrebu i Ljubljani zajedno.

Inače, kako je Telegraf pisao u okviru rubrike "Upoznajte Beograd", aerodrom u Surčinu pušten je u saobraćaj 1962. godine. Kasnije je izgrađena i nova zgrada za prijem putnika, proširena je platforma za prijem aviona, produžena je pista, a 1997. godine ugrađena je oprema za drugu kategoriju i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.

U julu 2005. pušteno je u rad šest najsavremenijih avio-mostova, u maju 2006. otvoren je rekonstruisani međunarodni terminal 2. Od novembra 2008. aerodrom "Nikola Tesla" Beograd funkcioniše u punom kapacitetu i u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.

Na aerodromu "Nikola Tesla" smešteno je preduzeće "Jat tehnika", tehnička baza avio-kompanije "Aviogeneks", operativna odeljenja Agencije za kontrolu letenja, Uprave carina i "Jata", Muzej vazduhoplovstva, školski centri avio-kompanije "Jat ervejza" i Agencije za kontrolu letenja, Helikopterska jedinica MUP-a.

Trenutno se rekonstruiše aerodromska zgrada koja će imati 19.000 kvadratnih metara korisnog prostora. Vrednost investicije je oko 5,5 miliona evra i isključivo se finanisira iz prihoda aerodroma.

(M. S. / Tanjug / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA