ŽIVI ZAZIDANI: Grade im zgradu na pola metra od prozora, stanovi u mraku! (FOTO)

Ispred zgrade u Zemunu, u Prvomajskoj ulici broj 95, na ruševinama, navodno namerno spaljene kuće, niče zgrada koja potpuno zatvara prozore na nekoliko stanova u ovoj zgradi i ostavlja ih bez dnevne svetlosti. Građevinski inspektori izlazili su na teren, ali gradnju niko ne sprečava. Inspekcija: "Ne stižemo da preduzmemo mere"

  • 11

Stanari zgrade u Prvomajskoj ulici br 95 u Zemunu su, verovali ili ne, zazidani u sopstvenim stanovima! Problem je u tome što je na svega pola metra od njihove zgrade podignuta nova zgrada, zbog koje skoro uopšte nemaju dnevno svetlo u svojim domovima. Prema njihovim rečima, nijedna od žalbi nadležnima nije urodila plodom.

Ova naizgled filmska situacija zapravo je beogradska realnost, koja može da se dogodi bilo kome od nas.

Kako je za Telegraf objasnila jedna od stanarki Maja Stoković, sporni objekat, koji najverovatnije nema dozvolu za gradnju, nikao je tokom protekle tri nedelje i ugrožava 6 porodica.

U pitanju je stambeni objekat koji je nikao na temelju smišljeno paljene kuće, a o ovome postoji trag u smislu prijave požara vatrogasnoj brigadi i njenom izlasku na teren. Kuća koja je spaljena iz tri pokušaja bila je prizemni objekat i ona nije imala nikakav uticaj na komšiluk, naročito ako se uzme u obzir da je kao takva postojala dugi niz godina - započinje Maja priču za naš portal.

Ona kaže da je, nakon paljenja, objekat prodat, posle čega je počelo renoviranje. Međutim, tada su počele nevolje za žitelje ove ulice.

- Novi objekat je sazidan na novom temelju i izašao je iz svih gabarita starog objekta kako u samom temelju, tako i u spratnosti i samoj udaljenosti od naše stambene zgrade. Stari objekat je bio udaljen oko dva metra a novi svega 50 centimetara. Tu i nastaje naš problem, pošto zidanjem novog višespratnog objekta na minimalnoj udaljenosti, ostajemo bukvalno zazidani i bez dnevne svetlosti - apeluje ova Zemunka.

Kao posebne probleme ona navodi da su stanarima ugroženi bezbednost i normalan život.

- Samo izvođenje građevinskih radova kao i gradilište, nije obezbeđeno adekvatnim merama zaštite na radu, tako da su ugroženi i sami radnici na tom objektu kao i mi. Na primer, imali smo slučaj da je u toku livenja ploče veća količina betona padala i po našim prozorima. Ukoliko ovaj objekat ostane, prizemlje i 1. sprat naše zgrade ostaje bez dnevne svetlosti ( četiri porodice sa četvoro male dece uzrasta od dve do devet godina) a blizina novog objekta je na manje od metar - objasnila nam je Maja.

Stanari Prvomajske 95 žalili su se najpre Građevinskoj inspekciji opštine Zemun. Međutim, iako su dva inspektora izašla na teren, objekat je već "stigao" do trećeg sprata. Najpre je, prema rečima naše sagovornice, na teren izašla inspektorka Nataša Iljinov Pešić, koja je donela zaključak br 356-287/12 od 16.11.2012, kojim je odlučeno da se bespravni objekat sruši.

Ali isto tako, ne obustavlja gradnju postavljanjem trake oko gradilišta kako bi se onemogućio dalji prilaz objektu i sačinjava zapisnik o izlasku na teren u broju 11, a ne u broju 95, koji je na naše insistiranje prepravljen - kaže Maja.

Nakon ove neuspele intervencije, skupština stanara ove zgrade pokušala je da organizuje sastanak sa glavnim građevinskim insprektorom, kako bi ga informisala o propustima.

- Međutim, dobili smo odgovor da je investitoru najteže, pošto će on znati da živi u nelegalnom objektu! Naravno, daljih aktivnosti u stopiranju gradnje nije bilo - kaže Maja.

- Nakon toga, organizovan je sastanak sa savetnikom Predsednika Opštine Zemun Stevom Tatalović. Nakon razgovora, zaključeno je da je stanje u građevinskoj inspekciji Opštine Zemun takvo da on ne može da nam pomogne i savetovao nas je da se obratimo visim instancama u gradu - dodala je Maja.

INSPEKCIJA: NE MOŽEMO SVE DA STIGNEMO!

U Građevinskoj inspekciji opštine Zemun za Telegraf potvrđuju da su njihovi inspektori izlazili na lice mesta, ali ističu da zbog povećanog obima posla "ponovna kontrola se ne obavlja tempom kojim bi oni želeli".

-  U vezi sa bespravnom gradnjom u Zemunu, ul. Prvomajska br. 95, Inspekcija je preduzela sledeće:  Izvršen je uviđaj dana 14.11.2012. godine po prijavi od 13.11.2012. godine, Rešenje o uklanjanju doneto istog dana 14.11.2012. godine, pod br. 356- 287/12 a Zaključak o dozvoli izvršenja donet je dana 16.11.2012. godine. Zbog nedovoljnog broja inspektora i povećanja obima posla (prijava), ponovna kontrola se ne obavlja tempom kojim bi mi želeli, tako da u preduzimanju određenih mera ne možemo stići, što ne znači da nećemo. Predmet je uvršten u plan za izvršenje - rekli su nam u zemunskoj Građevinskog inspekciji.

(M. Stojanović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Karlo

    3. decembar 2012 | 19:22

    aha ok ja kao sad neutralan gradjanin jel mogu da postavim par pitanja tim stanarima a pitanja glase dal je njihova zgrada sagradjena propisno i dal ta njihova zgrada poseduje sve dozvole i gde se nalazi medja izmedju tih dveju zgrada?????jer koliko znam iz svog iskustva svako moze da gradi po zakonu 2m od medje,molim za odgovor dal je to ispostovano u ovom slucaju???a unapred znam da nije i zato nek se svi pokriju i nek cute da i njima ne bude ugrozena zgrada tj da se ne pokrene pitanje o rusenju sto ne zelim nikome

  • marko

    3. decembar 2012 | 15:51

    haha...investitoru ce biti najteze jer zna da zivi u nelegalnom objektu...hahaha...ma boli ga uvo bre

  • ДРАГАН

    4. decembar 2012 | 11:58

    Ето зашто Веља предлаже легализацију.Овај бесправни градитељ ће поднети захтев за легализацију и то је то.А коме ће да цалне него том несретном Вељи и друштву око њега да то уђе у процес легализације.Да само подсетим прва легализација је покренута 1995 када је легендарни Човић био на позицији градоначелника Београда.Отада су рокови за легализацију померани неколико пута 2003,2009 а тај тренд ће се наставити и убудуће.Што се саме градње тиче запрепастили би се грађани колико објеката који и имају грађевинску дозволу буду изграђени ван свих норми односно премаши се спратност или габарит објекта са терасом ти малтене уђу у спаваћу собу и тд.и тако редом.Ето у чему је поента.И овај рок за легализацију ће бити померен као што се помера већ скоро двадесет година.На овај начин ће опет друштво на власти да дрпа јер ће свако радије да да кинту да га општински органи не дирају док гради па да поднесе захтев за легализацију него да легално тражи дозволу која га кошта десет пута више и то под условом да не заглави у лудницу обилазећи шалтере бар годину дана сваки други дан.Па ко је луд да тражи легално дозволу.Ето због чега општине траже да им се врати ингеренција над легализацијом.Зашто би Ђики пресовац на нивоу града узимао кинту од легализације кад могу општинске власти.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA