SAZNAJEMO: Splavovi će raditi do 4 ujutru, letnje bašte ostaju!

Prema predlogu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, "neposlušnim" vlasnicima lokala biće oduzimana oprema i ograničavano radno vreme, ali to ograničenje neće važiti za sve lokale u gradu

  • 0

REŠENA ENIGMA! Splavovi koji se ne nalaze u stambenim zonama i ubuduće će raditi do 4 ujutru, letnje bašte neće biti uklonjene, a radno vreme kafića neće biti dalje ograničeno. Ove mere su deo predloga nove Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, koja bi trebalo da spreči probleme sa prevelikom bukom u nekim delovima grada, a koja je u javnosti izazvala znatne polemike.

Kako je za Telegraf objasnio član Gradskog veća i predsednik Radne grupe koja je sastavila predlog Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata Milan Popović, ovo telo pokušalo je da balansira između tri prava: prava na miran život, prava na zaradu i prava na zabavu.

- U tom smislu, nama nije u interesu da ukinemo noćni život u Beogradu. Radno vreme lokala ostaje: splavovi će raditi do 4 ujutru, letnje bašte, što se nas tiče, ostaju i radno vreme kafića ostaje. Takođe, Skadarlija ostaje, ali bez muzike na struju. Ovo je važan deo identiteta Beograda i ne pada nam na pamet da je zatvaramo. Ono što je u našem predlogu novo, to je pooštreno sankcionisanje onih koji prekrše zakon. Mi ćemo najpre, po prijavi, da upozorimo vlasnike nekih lokala da smanje buku - kaže Popović i dodaje da će, ako opomena ne "urodi plodom", nadležni primeniti jednu od dve nove mere:

- Oduzimaćemo instrumente, to je jedna mera. Kad jednom uđemo u klub, nakon prijave, i usred svirke im oduzmemo nešto od opreme, sledeći put će da razmisle šta rade. Druga mera je ograničavanje radnog vremena konkretnog objekta. To znači da ako vlasnik lokala ni nakon opomene ne reši problem buke, mi možemo da donesemo rešenje kojim mu se, u narednih 60 dana, radno vreme ograničava do 20 časova - objasnio je Popović za Telegraf.

Prema njegovim rečima, ova Odluka "neće doneti ništa revolucionarno", jer je za ozbiljnije pomake u rešavanju ovog problema potrebno da se izmene državni zakoni ali i navike građana.

- Bilo bi dobro da se promeni Zakon o planiranju i izgradnji, kao i Zakon o zaštiti životne sredine, i to tako da se uvedu jasna pravila gde mogu da budu ugostiteljski lokali i kakve uslove moraju da ispune, kao i pravila o zoniranju i merenju buke. Takođe, tu postoji još jedan problem: čak i kada vlasnik propisno sredi svoj objekat, šta kada gosti izađu napolje? Buku mogu da naprave i ako glasno pričaju, a kamoli nešto više, a Zakon o javnom redu i miru ovo ne tretira. Ako se niko ne pobije, policija ne izlazi na teren - kaže član Gradskog veća.

Predlog ove Odluke poslat je gradonačelniku. Nakon ovoga je neophodno da "prođe" službu za propise kako bi se utvrdilo da nije u koliziji sa nekim drugim zakonom, a uskoro bi trebalo da se nađu i na dnevnom redu Skupštine Grada.

Inače, nakon neuspelog sastanka predstavnika Radne grupe sa beogradskim ugostiteljima, u medijima su se pojavili navodi da će radno vreme ugostiteljskih lokala biti znatno ograničeno, kao i da će letnje bašte biti uklonjene sa beogradskih ulica.

(Milica Stojanović / Foto: Panoramio.com)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA