ZBOG SNEGA I LEDA: Haos na beogradskim ulicama! (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko i vi imate zamerke na rad zimskih službi, na neočišćene i ulice i na saobraćajnice pod ledom, javite nam se, objavićemo i vašu priču

  • 4

Uprkos uveravanjima iz "Beograd puta" da su sve saobraćajnice prvog prioriteta raščišćene, mnoge ulice u Beogradu su celog jutra pod ledom, pa se saobraćaj odvija izuzetno otežano i zabeležena su brojna kašnjenja naših sugrađana. Naročito je problematičan deo opštine Palilula, sa druge strane Pančevačkog mosta, gde je jedna traka Zrenjaninskog puta pod ledom, pa vozila bukvalno mile, a autobusi do centra grada saobraćaju sa ogromnim zakašnjenjem. Pored toga problemi postoje i na Zvezdari, kao i na auto-putu Beograd - Novi Sad.

Ukoliko imate i vi zamerke na rad zimskih službi, na neočišćene i ulice i saobraćajnice pod ledom, javite nam se! Objavićemo i vašu priču. Naša adresa je redakcija@telegraf.rs ili telefon 2096 - 847!

Naša čitateljka iz Borče, Sanja Đorđević, navodi da je jutros od njenog stana do posla na Novom Beogradu putovala skoro dva sata!

- Ovo je strašno. Krenula sam uobičajeno, nešto pre osam sam izašla iz stana. Autobus "devedeset petica" je, takođe, relativno brzo stigla i ništa nije nagoveštavalo da će doći do haosa. Kada smo krenuli sa moje stanice, on je do "Pančevca" bukvalno mileo. Naša traka je bila pod ledom, tako da je vozač autobusa jedva kočio na stajalištima, i redovno proklizavao barem pet do deset metara van nje. Bilo je strašno. I ostala vozila ispred i iza nas su milela, tako da je umesto 15, do mosta vozio čitavih sat vremena, a do kancelarije na Novom Beogradu mi je trebalo nepunih dva sata. Strašno. I posle kažu sve ulice čiste i prohodne. Strašno kako lažu - rezignirano komentariše Sanja.

Drugi naš čitalac, Ivan Vandot, imao je problema s prevozom na Zvezdari i navodi da je sneg i led usporio tramvaje, pa je jutros bio "haos" na Zvezdari.

- Iako je sneg na Bulevaru počišćen, mešavina soli, leda i snega blokira šine, pa tramvaji gotovo da nisu vozili. Kod Cvetkove pijace je bio haos. Jedan tramvaj bi došao na pola sata, a i kada bi došao, "ispadali su" ljudi iz njega, pa novi putnici ne bi mogli da uđu.  Nervoza, svađanje, zamalo da se dve babe pobiju. Bilo je strašno. Sat vremena sam čekao da bih konačno mogao da uđem u jedan u kome je bilo slobodnog mesta. I kada sam ušao, stajao sam na jednoj nozi i tako došao do "Vuka", pa onda prešao na Beovoz. To me je spaslo, jer sam za 15 minuta bio na Tošinom bunaru - ističe Vandot.

Na drugoj strani, u "Beograd putu" navode da čine šta mogu kako bi se situacija što pre normalizovala i da su svi kapaciteti uključeni u čišćenje snega i leda.

Po rečima Časlava Jovanovića, inženjera Zimske službe "Beograd puta", dva „grejdera" rade na teritoriji Novog Beograda i Zemuna, a na raščišćavanju strmih ulica na Starom gradu, Vračaru i Kanarevom brdu rade tri „vilija". Van grada angažovano je 20 kamiona, devet građevinskih mašina i devet putara.

- Ulice prvog prioriteta su raščišćene, ali ponegde ima zaostalog snega. Sve ekipe su na terenu, a snega i kalcijum-hlorida ima dovoljno. Kao i svake godine, "Beograd put" čisti oko 2.000 kilometara saobraćajnica i zato apelujemo na sugrađane da koriste zimsku opremu na svojim automobilima, prilagode brzinu uslovima puta i saobraćaja, ne bacaju sneg sa vozila na kolovoz i da tokom čišćenja ustupaju prednost našim vozilima - kaže Časlav Jovanović.

Ekipe JKP "Gradska čistoća" su i tokom protekle noći raščišćavale sneg sa gradskih ulica, a taj posao nastavljaju i tokom dana. Na terenu je 918 radnika ovog preduzeća, a oni pomoću 22 kombinovane mašine i 29 transportnih vozila raščišćavaju snežne nanose sa površina koje su u nadležnosti "Gradske čistoće" - sa stajališta gradskog prevoza, podzemnih prolaza, pešačkih pasarela, trotoara širih od pet metara i slivničkih rešetaka.

Tokom proteklog dana i noći, radnici "Gradske čistoće" po gradskim ulicama posuli su 56 tona soli, a od te količine 11,5 tona posuto je po stajalištima gradskog prevoza. Sneg sa trotoara neprestano čisti 458 radnika JKP "Parking servis" i članova omladinskih zadruga, podeljenih u 36 grupa i 26 posipača za so.

Problema ima i na auto-putu Beograd - Novi Sad na kom se održao sneg, pa je kretanje usporeno i otežano.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant pokrajinskog Štaba za vanredne situacije Goran Ješić izjavio je da pojedina preduzeća nadležna za održavanje puteva, pre svega, ona koja su u stečaju, nisu obavila dobar deo svog posla na raščišćavanju snega i dodao da će zbog toga biti zatražen raskid ugovora sa njima.

Ješić je ocenio da zabrinjava situacija sa preduzećima koja su u stečaju, "iz reda 'Nibens grupe' i Grupe 'Borovica'", jer postoji bojazan da ona "nemaju kapaciteta" za to da na najbolji način obave posao za koji su nadležna.

Napominjući da je tim povodom zatražen sastanak s resornim ministrom Milutinom Mrkonjićem, on je istakao da će pokrajina, ukoliko se utvrdi da ta preduzeća "nemaju kapacitet da izguraju ovu zimu", tražiti da republička Direkcija za puteve raskine sa njima ugovore i da se pronađu neke druge firme koje će moći kvalitetno da obavljaju taj posao kako bi se obezbedilo normalno čišćenje puteva u Vojvodini.

Pogledajte video-snimak:

(I. M. Video: Infobiro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grave Digger

    10. decembar 2012 | 22:41

    Borca i dalje pod ledom,ni glavne ulice nisu ociscene,busevi idu kao po jajima,a hokej moze da se igra opusteno,samo pak da nadjemo! Bruka i sramota one zute bitange,pitam se samo da nisu mozda pod ledom Milesevska i Patrijarha Varnave i kako ga nije sramota da izadje i bilo sta kaze! Ispod svakog nivoa nas dovode,kao psi u magli smo zbog diletanata i olosa,zivot da se coveku zgadi!!!

  • stanko

    10. decembar 2012 | 22:32

    cuj usporen saobracaj na relaciji bgd - ns, ocigledno se niko od vas iz vlasti nije vozio tuda. auto put je katastrofa, pravo cudo da nema vise udesa i izletanja sa puta, jos veca sramota je sto se naplacuje pitarina. ko ce nama da plati sto upropastimo vozilo?

  • mins

    10. decembar 2012 | 19:46

    Prilaz osnovnoj skoli Dositej Obradovic na Vozdovcu potpuno je neociscen.Pesacimo sa decom ulicom koja je sada jos vise suzena zbog snega koji je nabacan na ulicu a trotoare ionako odavno ne koristimo zbog nepropisnog parkiranja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA