TELEGRAFOV VREMEPLOV: Automati za bombone u Topčideru, radost koje više nema (FOTO)

Zamislite da danas odete u Topčiderski park, ubacite novčić u automat i dobijete karamel-bombonu...

  • 0

Tehnološki napredak u 21. veku umnogome je olakšao živote svih nas, ali, na žalost ili sreću, uneo je i drastične promene u sistemu vrednosti. Saznanje da je samo pre osam decenija pojam zadovoljstva bila jedna jedina bombona, danas, u eri smartfona, tablet računara i izobilja, deluje kao bajka.

Ipak, u toj bajci živeli su roditelji naših baka i deka, rođeni u Beogradu. Tridesetih godina prošlog veka u Topčiderskom parku, ali i na drugim sličnim mestima, postojali su, verovali ili ne, automati za bombone.

Uglavnom zakačeni za drveće, ovi izvori dečje radosti izbacivali su po bombonu nakon ubačenog novčića. Najčešće od šećera i karamele, ovi slatkiši bili su jedan od razloga zašto su mnoge porodice iz predratnog Beograda upravo ovde svoje najmađe dovodile na izlete.

Danas, u vreme kada skoro sve što poželimo možemo uraditi pomoću neke vrste automata i mašine, od kojih mnoge čak i "govore", nigde u Beogradu više ne postoji automat za bombone. Ironično, zar ne?

(M. Stojanović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA