NOVI TROŠAK: Beogradski vrtići skuplji od 1. januara

Za boravak svojih mališana u obdaništima roditelji će od naredne godine morati da odvoje od 596 do čak 9.700 dinara

  • 0

Boravak dece u beogradskim vrtićima od 1. januara biće skuplji za 13 odsto, pa će roditelji za ovaj trošak morati da odvoje između 596, koliko iznosi najniža uplatnica, do 9.700 dinara, koliko će ubuduće iznositi najviša cena.

Kako pišu "Večernje novosti", izmenama pravilnika povećava se procenat učešća korisnika u proseku za 722 dinara mesečno po detetu. Tako će roditelji mališana iz tzv. prve kategorije izdvajati dnevno 23 dinara više, druge 30, a onima koji plaćaju najvišu cenu sada će dnevni račun biti viši za 47 dinara. Ovi iznosi su bez dodatnih popusta i olakšica, koji će važiti i u narednoj godini.

Iz Sekraterijata za obrazovanje i dečju zaštitu naglašavaju da je zbog povećanja realnih troškova za didaktički materijal i tekuće održavanje obdaništa, za šta se sredstva obezbeđuju i od uplata roditelja, bilo neophodno izvršiti promenu u strukturi učešća već utvrđene cene, koja nije menjana od februara 2010. godine.

- Odlukom o budžetu Grada za 2013. godinu, smanjeni su tekući prihodi kao posledica donošenja novih zakonskih propisa. Na ovaj način ukinuto je više vrsta prihoda, što je imalo za posledicu smanjenje ukupnih prihoda za oko tri milijarde dinara. I pored navedenog, Grad na godišnjem nivou za delatnost predškolskih ustanova izdvaja oko 9,3 milijarde dinara - stoji u objašnjenju ove odluke.

Bez subvencija cena bi bila 20.000

Ekonomska cena boravka mališana u beogradskim vrtićima (kada ne bi bilo subvencija grada) prilikom poslednjeg formiranja iznosila je oko 13.500 dinara, a u međuvremenu su troškovi, prema računici gradskih vlasti, porasli za oko 6.000 dinara. Najviše račune plaćaju roditelji četvoročlanog domaćinstva sa primanjima većim od 66.000 ili petočlane porodice sa platama višim od 79.000 dinara.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA