GSP: Nismo plaćali porez, izmirićemo dugove

JKP GSP Bograd je tokom 2010. godine, usled problema sa obezbeđenjem dovoljnog nivoa sredstava za redovno poslovanje, isplaćivalo zarade zaposlenih bez plaćanja pripadajućih poreza i doprinosa na tako isplaćene zarade - kažu iz ovog preduzeća povodom optužbi državnog revizora

  • 0

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" saopštilo je da je 2010. godine zarade zaposlenih isplaćivalo bez pripadajućih poreza i doprinosa, a da su 2011. godine sve obaveze isplaćivanje sa "malim zakašnjenjem".

JKP GSP Bograd je tokom 2010. godine, usled problema sa obezbeđenjem dovoljnog nivoa sredstava za redovno poslovanje, isplaćivalo zarade zaposlenih bez plaćanja pripadajućih poreza i doprinosa na tako isplaćene zarade. Po ovom osnovu, dug JKP GSP Beograd je 1,5 milijardi dinara sa obračunatim kamatama. U martu 2012. godine JKP GSP Beograd je sa Centrom za velike poreske obveznike potpisalo Sporazum o odlaganju plaćanja poreskog duga, s tim da je prva rata dospevala 10. 10. 2012. godine. Problem izražene nelikvidnosti preduzeća nastavljen je i u 2011. i 2012. godini, te JKP GSP Beograda nije bilo u mogućnosti da ispoštuje odredbe potpisanog Sporazuma, a koje se odnose na dugovanja iz 2010. godine - navode u ovom preduzeću.

Podsetimo, Državna revizorska institucija, koja je objavila izveštaje o milionskim malverzacijama prilikom javnih nabavki, u javnost je iznela podatak da GSP "Beograd" nije platio poreze i doprinose na zarade u 2011. godini i ranije u iznosu od oko milijardu i 443 miliona dinara.

- Ovi navodi su izvučeni iz konteksta. JKP GSP Beograd je sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade za svoje zaposlene u 2011. godini izmirilo sa manjim zakašnjenjem, za koje je CVPO obračunavao pripadajuće kamate i kazne. Obeveze prema CVPO na zarade isplaćene u 2012. godini JKP GSP Beograd je izmirivalo u skladu sa prilivima sredstava, odnosno i dalje sa povremenim zakašnjenima od desetak dana - tvrde u GSP-u.

U ovom preduzeću kažu da neplaćeni dug za poreze i doprinose iz 2010. godine iznosi 1,5 milijardi dinara, i da će biti izmiren u skladu sa Zakonom o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, kao i da sve ostale obaveze izmiruje.

(M. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA