PRAZNIČNA RASVETA: Grad će svetleti do Svetog Jovana

Za svečano osvetljenje gradskih ulica i trgova izdvajamo 30 miliona dinara, što je za trećinu manje u odnosu na pre četiri godine. Lampioni se montiraju u decembru za Svetog Nikolu, a gase posle 21. januara

  • 0

Gradske vlasti su rešile da svetiljkama i lampionima po beogradskim ulicama i trgovima produže praznično raspoloženje, pa će rasvetu ukloniti tek nakon 21. januara i obeležavanja krsne slave Svetog Jovana, kažu iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Uprave za energetiku koja svake godine izvodi montažno-demontažne radove svečanog osvetljenja.

- Ne postoji dokument kojim je propisano kada se svečano osvetljenje grada postavlja i do kada mora biti demontirano, ali je poslednjih godina praksa da se uključuje 19. decembra za Svetog Nikolu, a isključuje 21. januara posle Svetog Jovana – kažu u Upravi za energetiku.

Za sjaj i raskoš beogradskih ulica u vreme praznika iz budžeta grada Beograda izdvajamo 30.000.000 dinara. Broj ulica koje se osvetljavaju smanjen je još pre tri godine, i od tada se osvetljava samo uži centar grada od Slavije do Kalemegdana, preko Trga Nikole Pašića i Bulevara kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, a na Novom Beogradu Bulevar Mihaila Pupina i Bulevar dr Zorana Đinđića.

Zbog nedovoljno sredstava za kupovinu nove dekoracije prepravljena je stara oprema, ali nije tačno da se dekoracije nabavljaju iz evropskih zemalja kada tamo više ne funkcionišu ili su zastarele.

- Deo novogodišnje opreme je zbog krize poslednji put nabavljen 2011. preko javne nabavke. Oprema koja je tom prilikom kupljena je poreklom iz Grčke – objašnjavaju u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Ove godine praznično osvetljenje će biti ugašeno 21. januara, a u naredne dve nedelje očekuje se uklanjanje dekoracija sa ulica. U odnosu na 2008. godinu kada je gradska uprava izdvojila 45 miliona dinara na osvetljenje, ove godine su troškovi umanjeni za trećinu, a smanjen je i broj ulica koje se ukrašavaju.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA