BEOGRAD: Deca nemaju pare ni za užinu!

U Srbiji postoji više od 3.000 školskih objekata, a tek oko 500 njih ima kuhinju. Zakonom je planirano da đaci imaju bar jedan kuvan obrok dok borave u školi, ali se od te ideje nije daleko odmaklo

  • 5

Većina škola u Beogradu nema kuhinju i trpezariju, iako bi po zakonu deca trebalo da imaju obavezan obrok. Takođe, oko 1.500 osnovaca iz Palilule nema novca za užinu.

Crveni krst je, prema rečima sekretara Slavice Musić, do ovog podatka došao prošle godine, kada su aktivisti od proleća do juna obilazili škole na Paliluli i u razgovoru sa direktorima dobijali podatke o socijalno ugroženoj deci.

- Mi možemo samo da kroz povremene donacije kompanija pomognemo toj deci -  rekla je Musić i kao primer navela kompaniju "Hemofarm", koja je dva puta pomogla. Početkom drugog polugodišta, zahvaljujući donaciji te firme, obezbeđena je užina za 60 dece iz dve Osnovne škole "Rade Drainac" i "Jovan Cvijić".

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zašititu Ljiljana Jovčić rekla je da Sekretarijat obezbeđuje sredstva za ručak i užinu dece u specijalnim osnovnim školama.

- Ukoliko je materijalno stanje porodice loše, nadležni Centar za socijalni rad na osnovu podnetog zahteva, omogućava novčanu socijalnu pomoć - rekla je Jovčić.

Inače, u Srbiji postoji više od 3.000 školskih objekata, a tek oko 500 njih ima kuhinju. Zakonom je planirano da đaci imaju bar jedan kuvan obrok dok borave u školi, ali se od te ideje nije daleko odmaklo.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko 011

    21. januar 2013 | 15:39

    Ne bih ukrao banku, nego bih je opljackao, ali hvala bogu za razlliku od tebe sam zavrsio skolu i radim, pa mi deca ne gladuju..Mada raduje me da vidim da ima nade i za tebe.Jes' da si nepismen, ali kompjuter znas da koristis...

  • dule

    21. januar 2013 | 14:07

    E bas si neki primer za decu. Ukrao bi banku i posle evo kod nas je kriminalitet veliki logicno tako pocinje.

  • Nidza

    21. januar 2013 | 16:35

    HAHAHHAH...Dare legendo!!! Lepo si mu reko majstore :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA