• 4

UPOZNAJTE BEOGRAD: Pijaca čuvenog Čeha, koju niko ne zove pravim imenom (FOTO)

Iako joj je zvanično ime Skadarska, Bajlonijevu pijacu svi i danas zovu po preduzetniku koji je osvetlao ime i ugled Beograda u svetu

  • 4

Nastala na mestu nekadašnje bare i ušuškana između Skadarske, Ulice Džordža Vašingtona i Drinčićeve, pijaca Bajloni snabdeva Beograđane i njihove goste već skoro sto godina. Iako ima svoje zvanično ime, svi je i danas zovu po preduzetniku koji je značajno zadužio srpsku prestonicu.

Bajlonijeva pivara

Ignjat Bajloni rođen je u mestu Litomišlu u Habzburškoj monarhiji, kasnije Češkoj. Izučava kožarski zanat i ovim poslom se bavi zajedno sa bratom. Međutim, u potrazi za boljim životom odlučuje da se odseli za Ameriku. Ali, kako njegovi sestra i zet žive u Srbiji, Ignjat 1855. godine sa suprugom i četiri sina dolazi u Beograd.

Na Topčiderskom brdu, gde se porodica Bajloni nastanila, Ignjat nastavlja da se bavi kožarstvom, a tri godine kasnije na Hajduk-Veljkovom vencu otvara gostionicu.

Godine 1869, Ignjat kupuje zapuštenu državnu vodenicu na Mlavi u Malom Crniću. Nju kasnije dobija na upravu njegov sin Anton, koji je posle zanata kod ujaka bio na praksi po mlinovima u inostranstvu. Bajloni kupuje i 30 hektara zemlje na kojoj se bavio poljoprivredom.

Takođe, u podnožju Skadarlije, Ignjat 1884. godine otkupljuje malu ručnu pivaru, u čijoj je okolini močvara puna komaraca. Baru isušuje, a pivaru razvija toliko da je ona, nakon njegove smrti, 1900. godine na svetskoj izložbi u Parizu osvojila je značajne nagrade za svoje proizvode. Godine 1903. pivara proizvodi oko 28.000 litara svetlog ("prvenac" i "plzen") i crnog ("prvenac" i "salvator") piva.

Bajlonijeva pivara

Na mestu isušene močvare nakon Prvog svetskog rata formira se pijaca koja, zbog zasluga Bajlonijevih za razvijanje i ugled Beograda u svetu, upravo po njemu dobija ime. Nakon Drugog svetskog rata, u Srbiju dolaze neki novi heroji, pa ova pijaca dobija novo ime − Skadarlija.

Bajlonijeva pijaca 1936

Ipak, niko je tim imenom ne zove. Ostala je Bajlonijeva pijaca.

(M. Stojanović / Izvor: Wikipedia / Foto: Fejsbuk)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovica

    Hvala na ovakvom lepom i edukativnom tekstu, tacno je da vecina geadjana Beograda ovu pijacu zovu pogresno...Bajlonova...verovatno iz neznanja! Cuveni Ceh po kome je ova pijaca dobila ime ne zove se Bajlon vec Bajloni !!!

  • Cica

    Pijacu od rodjenja znam kao Bajlonijevu i ne znam bas puno ljudi koji je zovu Bajlonova. Hvala na ovom divnom tekstu!

  • Petar

    Rođen sam i odrastao u blizini. Svi smo pijacu zvali Bajlonova a ne Bajlonijeva.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima