UPOZNAJTE BEOGRAD: Pijaca čuvenog Čeha, koju niko ne zove pravim imenom (FOTO)

Iako joj je zvanično ime Skadarska, Bajlonijevu pijacu svi i danas zovu po preduzetniku koji je osvetlao ime i ugled Beograda u svetu

  • 5

Nastala na mestu nekadašnje bare i ušuškana između Skadarske, Ulice Džordža Vašingtona i Drinčićeve, pijaca Bajloni snabdeva Beograđane i njihove goste već skoro sto godina. Iako ima svoje zvanično ime, svi je i danas zovu po preduzetniku koji je značajno zadužio srpsku prestonicu.

Ignjat Bajloni rođen je u mestu Litomišlu u Habzburškoj monarhiji, kasnije Češkoj. Izučava kožarski zanat i ovim poslom se bavi zajedno sa bratom. Međutim, u potrazi za boljim životom odlučuje da se odseli za Ameriku. Ali, kako njegovi sestra i zet žive u Srbiji, Ignjat 1855. godine sa suprugom i četiri sina dolazi u Beograd.

Na Topčiderskom brdu, gde se porodica Bajloni nastanila, Ignjat nastavlja da se bavi kožarstvom, a tri godine kasnije na Hajduk-Veljkovom vencu otvara gostionicu.

Godine 1869, Ignjat kupuje zapuštenu državnu vodenicu na Mlavi u Malom Crniću. Nju kasnije dobija na upravu njegov sin Anton, koji je posle zanata kod ujaka bio na praksi po mlinovima u inostranstvu. Bajloni kupuje i 30 hektara zemlje na kojoj se bavio poljoprivredom.

Takođe, u podnožju Skadarlije, Ignjat 1884. godine otkupljuje malu ručnu pivaru, u čijoj je okolini močvara puna komaraca. Baru isušuje, a pivaru razvija toliko da je ona, nakon njegove smrti, 1900. godine na svetskoj izložbi u Parizu osvojila je značajne nagrade za svoje proizvode. Godine 1903. pivara proizvodi oko 28.000 litara svetlog ("prvenac" i "plzen") i crnog ("prvenac" i "salvator") piva.

Na mestu isušene močvare nakon Prvog svetskog rata formira se pijaca koja, zbog zasluga Bajlonijevih za razvijanje i ugled Beograda u svetu, upravo po njemu dobija ime. Nakon Drugog svetskog rata, u Srbiju dolaze neki novi heroji, pa ova pijaca dobija novo ime − Skadarlija.

Ipak, niko je tim imenom ne zove. Ostala je Bajlonijeva pijaca.

(M. Stojanović / Izvor: Wikipedia / Foto: Fejsbuk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    26. januar 2013 | 21:53

    Pijacu od rodjenja znam kao Bajlonijevu i ne znam bas puno ljudi koji je zovu Bajlonova. Hvala na ovom divnom tekstu!

  • Petar

    26. januar 2013 | 17:05

    Rođen sam i odrastao u blizini. Svi smo pijacu zvali Bajlonova a ne Bajlonijeva.

  • Jovica

    10. mart 2017 | 15:01

    Hvala na ovakvom lepom i edukativnom tekstu, tacno je da vecina geadjana Beograda ovu pijacu zovu pogresno...Bajlonova...verovatno iz neznanja! Cuveni Ceh po kome je ova pijaca dobila ime ne zove se Bajlon vec Bajloni !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA