POMOZIMO MALOM ZORANU (11): On ne prosi novac od nas, već moli za parče hleba! (FOTO)

Otac ga je napustio, a majka radi po ceo dan čisteći po kućama, i zbog toga Zoki moli prolaznike u Čika Ljubinoj za parče hleba i malo mleka. Nikad ne traži slatkiše, već samo hranu za sebe i svoje dve sestre

  • 88

U Čika Ljubinoj ulici u Beogradu Telegraf je pronašao Zorana (11), dečaka odevenog u iscepanu jaknu, stare cipele i pantalone, koji prosjačenjem prehranjuje svoju majku i dve sestre! Poslednjih dana na društvenim mrežama sve je više apela da se pomogne ovom dečaku.

Zoran ima dve sestre od dve i četiri godine, a, kako kaže, otac ih je napustio, dok majka čisti po tuđim kućama po ceo dan ne bi li im obezbedila novac da prežive.

- Ja ne tražim novac, jer ne znam da rukujem njime, i zato molim dobre ljude da mi kupe hleba, mleka i još nešto uz to, neku paštetu ili slično, da bi moje dve sestre i ja imali nešto da pojedemo - počinje ispovest ovaj mio i dobar dečak.

Kada smo ga uveli u obližnji trgovinski lanac, nije preterivao u željama. Birao je najjeftiniji hleb i mleko, tražio je najjeftinije i najmanje pakovanje đačkih pašteta.

- Ovo je sjajno, imaćemo da jedemo tri dana - presrećan je bio ovaj dečak.

Prema njegovim rečima, njegova porodica i on žive u Ovči, u iznajmljenoj sobi koju plaćaju 5.000 dinara, isto onoliko koliko iznosi i socijalna pomoć koju primaju. Zoran kaže da su podneli zahtev socijalnoj službi da im se dodeli bilo kakav krov nad glavom, ali da još nema ni traga od rešenja.

Na pitanje da li ima sto za učenje, računar i knjige, Zoran se postideo, pogledao u zemlju i jedva izustio:

- Hvala, ne treba mi ništa, samo nam je hrana potrebna. Mi se borimo da preživimo, ništa nam drugo ne treba. Majka radi po ceo dan, a ja joj pomažem - priča Zoran, i stidljivo napominje da i dalje ide u školu.

Kasirke u prodavnici u Čika Ljubinoj već ga poznaju, i kažu za Telegraf da je on pitomo i plemenito dete, koje se grčevito bori za svoje parče hleba i koje bezgranično brine o svoje dve sestre.

- Znamo Zorana, dođe ovde često, uvek bira najjeftinije stvari, uglavnom su to hleb i mleko, a skoro nikada ne dozvoljava da mu se kupe slatkiši, jer mu je bitna hrana za njegove sestre i njega, o slatkišima ni ne pomišlja - kaže za Telegraf kasirka M. Đ. (32) iz Beograda.

U trenutku dok smo se rastajali od ovog malog junaka, prišao mu je jedan čovek nazvavši ga po imenu, i pozvao ga da ide s njim u prodavnicu.

- Zoki je duša od deteta, nije prevarant, bori se, mlad je, ide u školu i brine o svojoj porodici. Kad god ga sretnem, s velikim zadovoljstvom mu kupim hranu, jer ništa drugo ne želi da mu se kupi - kaže Milan Ilić (53).

Ukoliko ste u mogućnosti, a naletite na malog Zokija, pomozite mu. Klinac to zaslužuje.

(D. Z. / Foto: M. Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    2. februar 2013 | 10:32

    Ja zelim da pomognem ovom detetu.Kako da dodjem do njega?

  • Jole

    2. februar 2013 | 13:33

    Žalosno ali istinito. A pomeni je najžalostnije to što neki ljudi (ako se mogu nazvati ljudima) ne podržavaju akcije pomaganja. Ja sam iz Zagreba i u koliko postoji kakav račun gdje se moze uplatit za maloga molim da mi odgovorite. (I da, nemojte mi tu sad pocinjat prepirke na relaciji HR-SRB djete je u pitanj to jest 3 djece)

  • Minja Rajcevic

    2. februar 2013 | 13:16

    A vi prokleti politicari kupujete nova auta i kuce,sram da vas sve bude!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA