NIŠTA OD PRODAJE ŠEIKU: Generalštab ostaje kulturno dobro

Za ukidanje statusa kulturnog dobra potrebna procedura od dve godine, a do tada zgrade Generalštaba moraju da sačuvaju spoljašnjost

  • 3

Predlog da se zgradama Generalštaba skine status kuturnog dobra stigao je pred Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koji ga je prosledio gradskom telu koje se bavi ovim pitanjima. Za ukidanje statusa kulturnog dobra potrebna je procedura od dve godine, a do tada zgrade Generalštaba moraju da sačuvaju spoljašnjost, a mogu da menjaju namenu.

- Predlog Ministarstva građevinarstva i urbanizma da se zgrada Generalštaba izbriše iz registra kulturnih dobara stigao je u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Republički zavod, međutim, brine samo o spomenicima kulture od izuzetnog značaja, tako da smo ga upravo prosledili nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda, koji će oceniti ima li razloga za ukidanje statusa kulturnog dobra - kaže v. d. direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić.

Povodom najava da će zdanju arhitekte Nikole Dobrovića biti ukinut status kulturnog dobra, kako bi potencijalni investitor imao odrešene ruke da ga preuredi kako mu odgovara.

- Inicijativu da se skine zaštita može da pokrene svako, ali da bi se ona sprovela, mora se poštovati identična procedura kao i kada je zdanje utvrđeno za kulturno dobro. Procedura za utvrđivanje statusa kulturnog dobra traje, sem u izuzetnim slučajevima, oko tri godine, a brisanje iz registra do dve godine - objašnjava Mirjana Andrić.

U gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da im inicijativa još nije stigla, a kada stigne o njoj će se izjasniti i preduzeti ono što nalaže Zakon o kulturnim dobrima. Prvi put je predloženo da se sa Dobrovićevog zdanja skine zaštita još pre šest godina, ali su tada u Zavodu konstatovali da se ništa bitno nije promenilo i da neme potrebe za promenom statusa.

- Zgrada Generalštaba evidentirana je u gradskom zavodu mnogo pre nego što je proglašena za spomenik kulture, jer procedura prilično traje. Predlog da se proglasi spomenikom potekla je od grupe arhitekata, a podržali su ga republički i gradski zavodi, Ministarstvo kulture i na kraju Vlada Srbije - objašnjava Lidija Kotur iz Zavoda.

U Zakonu o kulturnim dobrima navedeno je da Vlada Srbije utvrđuje nepokretna dobra, a da je u postupku Republički zavod dužan da obrazloži razloge koji ukazuju da je reč o nepokretnosti od posebnog kulturnog i istorijskog značaja. Zavod je dužan i da dostavi naziv, opis kulturnog dobra, granice zaštićene okoline, mere zaštite vezane za čuvanje, održavanje i korišćenje tog kulturnog dobra i njegove okoline.

U slučaju Generalštaba, mere zaštite nalažu da se očuva autentična spoljašnjost zdanja, da se ono ne može porušiti, ali dozvoljeno je promeniti njegovu namenu.

Kao razlog za inicijativu upućenu Republičkom zavodu, u saopštenju Ministarstva građevinarstva i urbanizma navodi se potreba da se preduzme hitna sanacija. Nasuprot tome, stručna javnost smatra da bi Generalštab trebalo da ostane spomenik kulture.

Zgrade Generalštaba građene su od 1956. do 1965, a teško su oštećene tokom bombardovanja SRJ 1999. godine, o čemu je Telegraf već pisao.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrslav

    5. februar 2013 | 11:56

    za koga je to dobro?Nit kulture,nit dobra.Uvek zaostajemo.

  • Petko

    5. februar 2013 | 10:23

    Kulturno šta?

  • goran

    5. februar 2013 | 13:54

    Ako moze da se promeni namena predlazem da se u taj "objekat" presele sednice Skustine Srbije i sve institucije koje smatraju da je isti kulturno dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA