JDP-u oduzimaju status ustanove od "nacionalnog značaja" zbog imena?

- Što se JDP-a tiče, nije bilo posebne polemike, a moj je stav da, kada jedna zemlja više ne postoji, zašto čuvati njeno ime - kaže član vladine komisije za ovo pitanje Ivan Jevtić. - Kakva vlada, takva komisija, kakva komisija, takvo i mišljenje - poručuje slavni reditelj Dejan Mijač

  • 6

Jugoslovensko dramsko pozorište jedna je od ustanova kulture koja bi, prema najnovijim odlukama nadležnih, uskoro mogla da ostane bez statusa "ustanove od nacionalnog značaja". Prema nezvaničnim informacijama, razlog je najverovatnije to što pozorište u svom imenu nosi ime "zemlje koje više nema".

Kako piše dnevni list "Blic", pomenuti status donosi i opstanak, a njegov izostanak znači prepuštenost neminovnom ruiniranju.

- Kakva vlada, takva komisija, kakva komisija, takvo i mišljenje. U čemu je problem sa Jugoslovenskim dramskim, koje je ušlo u teatarsku "ligu šampiona Evrope"? Je l' nečasno? Nije problem u imenu koje podseća na zemlju koje više nema, koja je možda nekome mrska. Problem je u tome što Jugoslovensko dramsko smeta kao takvo, jer je znak kvaliteta i visokih standarda. U JDP-u neka od vodećih političarskih imena koja se, uzgred budi rečeno, bave pisanjem drama problematičnog kvaliteta nisu nikada mogla da iskažu svoj nastavni talenat. Jugoslovensko dramsko je na posebnom nišanu. Zbog kvaliteta - kaže proslavljeni reditelj Dejan Mijač.

Na drugoj strani, član vladine Komisije za davanje i oduzimanje statusa institucije od nacionalnog značaja Ivan Jevtić kaže da o ovom pitanju "nije primereno spekulisati".

- Što se JDP-a tiče, nije bilo posebne polemike a moj je stav da, kada jedna zemlja više ne postoji, zašto čuvati njeno ime. Ali neprimereno je sada spekulisati. Kako rade naša pozorišta, to je posebno pitanje, ali spisak još nije konačan i biće kad Komisija i Nacionalni savet usklade mišljenja - objašnjava Jevtić.

Status "ustanove kulture od nacionalnog značaja" formulisan je Zakonom o kulturi iz 2009. godine, a to, između ostalog, podrazumeva da uz svoje ime nose i pomenutu odrednicu, kao i da prilikom finansiranja države imaju prioritet.

- Spisak koji je usvojila komisija, po mom mišljenju, u većem delu zadovoljava kriterijume. Nažalost, na spisku odbačenih ostalo je nekoliko institucija koje bi, po svom radu u prethodnom periodu, po mom mišljenju, morale da se nađu na tom spisku predloženom od komisije, na kom su se našle institucije kojima tu možda nije mesto. Na primer, JDP, Atelje 212, neki zavodi za zaštitu svakako zavređuju mesto na tom spisku, pre nego, recimo, KPZ ili još neke ustanove. Nacionalni savet za kulturu će se podrobno baviti time, predložiti korekcije, a na ministarstvu je da odluči - kaže član Nacionalnog saveta za kulturu Mileta Prodanović.

(M. S. / Izvor: Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дашони

    12. februar 2013 | 09:59

    ТАКО ЈЕ БРАТЕ "СРПСКО ДРАМСКО ПОЗОРИШТЕ

  • Sanja Peterka

    12. februar 2013 | 19:23

    Sramota nad sramotama! Ivane Jevtiću i vladina komisijo tapšao bi vam Ante Pavelić!!!!

  • pera

    12. februar 2013 | 10:33

    Bas mi je zao...sto se g.Mijacu ne svidja ova Vlada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA