FRKA OKO KINESKOG MOSTA: Vlasnici zemlje nezadovoljni cenom otkupa, hoće da spreče radove

Žitelji Borče smatraju da je cena od 164 do 320 dinara po kvadratu, koju im je propisala Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, a na osnovu procene Poreske uprave Palilule, "sramna i nedopustiva"

  • 2

Vlasnici 109 parcela u Borči, nezadovoljni cenom otkupa koju im je Grad Beograd ponudio u procesu eksproprijacije zbog izgradnje mosta Zemun-Borča, najavili su da će svoju zemlju "braniti telima i mehanizacijom". Grad tvrdi da procenu tržišne vrednosti zemljišta vrši Poreska uprava Ministarstva finansija.

Kako prenose "Večernje novosti", žitelji Borče smatraju da je cena od 164 do 320 dinara po kvadratu, koju im je propisala Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, a na osnovu procene Poreske uprave Palilule, "sramna i nedopustiva". Oni su u četvrtak 14. februara poručili da će iskoristiti sve raspoložive pravne lekove da se odbrane od neprihvatljive prodaje.

Takođe, oni traže novu procenu vrednosti svoje zemlje, uz veštačenje i eksperte, a tvrde da neće dozvoliti početak radova na svojim parcelama dok se ne promeni ponuđena suma. Meštani smatraju da su oštećeni i jer im je zemlja usitnjena i teško pristupačna.

- Tražili smo da se u Prvom osnovnom sudu, u vanparničnom postupku, odredi prava cena tog zemljišta. Smatramo da je Filijala Poreske uprave Palilule nerealno odredila cenu, da procena nije obavljena kao u drugim opštinama i da taj proces mora da se ponovi. Ovi ljudi žive od zemljoradnje i tražili su da im se da druga zemlja, ali ih je Grad odbio - kaže pravni zastupnik nezadovoljnih vlasnika zemljišta Predrag Savić.

Prema rečima jednog od meštana, Lazara Šikla, za 109 parcela u Borči ukupno je ponuđeno oko 700.000 evra. Sa druge strane, prve komšijske parcele su već eksproprisane po najnižim cenama od oko 800 dinara po kvadratu.

GRAD: CENU ODREDILA PORESKA UPRAVA

U Direkciji za građevinsko zemljište tvrde da procenu tržišne vrednosti zemljišta vrši Poreska uprava Ministarstva finansija. Na osnovu nje se daje ponuda za nadoknadu.

- Prema proceni pribavljenoj od Poreske uprave, tržišna vrednost zemljišta u KO Borča iznosi 320 dinara po kvadratnom metru. Od Poreske uprave smo zatražili da se uradi provera date cene u smislu mogućnosti povećanja. Međutim, ostali su pri prvobitno određenoj ceni - dodaju u Direkciji.

Podsetimo, obilazeći gradilište početkom godine, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić najavio je da će most biti gotov do oktobra 2014. godine.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    16. februar 2013 | 19:39

    Ar je 100 m2. Dakle cena po aru je od 1500 do 3000 €,okvirno. I sta im je tu malo? Koliko su pre gradnje mosta mogli dobiti za tu mocvaru? Zinula zadnjica preko svake mere.

  • perica

    18. februar 2013 | 22:01

    draga nenice povrsine se uce u drugom osnovne izgleda da ti dotle nisi stigla . U pitanju su cifre od 140 do 280 eura. imam vezu da te upisem u drugi osnovne progledacemo malo kroz prste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA