LUKSUZ? I do 270.000 dinara za zakup kioska u Beogradu

Iznamljivanje ovih lokala najskuplje je na Savskom vencu i Novom Beogradu. Zakupci kažu da ih ove cene teraju u sivu ekonomiju, a nadležni tvrde da su visoke cene posledica licitacije

  • 0

Cena zakupa jednog kioska u Beogradu košta od 33.000 do čak 250.000 dinara na mesečnom niovu. I dok zakupci ovih lokala tvrde da ih opštinska javna preduzeća "Poslovni prostor" teraju na sivu ekonomiju, nadležni tvrde da ovako visoke cene podižu sami vlasnici.

"Rekord" u cenama zakupa drže opštine Savski venac i Novi Beograd.

Kako prenose "Večernje novosti", od 75 lokacija JP "Poslovnog prostora" Savski venac, 65 radi aktivno. Mesečni zakup koji se plaća ovom opštinskom preduzeću ide od 12.000 dinara, pa do čak 270.000 dinara. Najtraženija mesta su na Slaviji, Zelenom vencu i Železničkoj stanici.

- Za svaku lokaciju mi se javno oglasimo sa početnom cenom. Zainteresovani učesnici koji žele da učestvuju na konkursu moraju da uplate i odgovarajući depozit - kaže direktor ovog preduzeća Nemanja Perišić Petovar.

Pre dva meseca JK "Poslovni prostor" Savski venac oglasio se za 11 lokacija. Početna cena mesečnog zakupa bila je po 10.000 dinara, odnosno 30.000 za mesto ispred opštine Savski venac u Ulici kneza Miloša. Na ovom konkursu nije bilo interesovanja za sedam trafika.

Na Novom Beogradu postoji 75 lokacija za jednoobrazne uniformne novobeogradske kisoke, a cene na udarnim lokacijama idu i iznad 150.000 dinara.

- Zavisno od lokacije, početne cene su od 33.000 do 100.000 dinara, a zatim kreću licitacije, gde vlasnici sami podignu cenu. U pitanju su tipski kiosci od 6,9 kvadrata. Nisu svi izdati, a najveće početne cene su na lokacijama Bulevaru Arsenija Čarnojevića, Bulevaru Mihaila Pupina kod "Jugocentra" i Ulici antifašističke borbe 77 -  kaže Suzana Milovanović, iz pravne službe JP "Poslovni prostor" Novi Beograd.

Sa druge strane, zakupci se pitaju zašto je nekoliko gradskih opština odlučilo da cene zakupa kioska treba da budu nekoliko hiljada evra.

- Neverovatno je da u vreme ekonomske krize, kad su cene kvadrata drastično pale, kada je opala kupovna moć, pojedine opštine ignorišu tržišnu situaciju, podižu cene zakupa do astronomskih iznosa. Na ovaj način, direktno ugrožavaju naše poslovanje - kaže jedan od zakupaca na Novom Beogradu.

Tako najam ovih privremenih objekata na elitnim lokacijama dostiže sumu od 500 evra po kvadratu, dok se za istu sumu može kupiti  nekretnina.

- Najkorektnija opština u izdavanju kioska je Palilula, dok ubedljivo najviše "deru" na Novom Beogradu i na Savskom vencu. Tako dolazimo u situaciju da mi koji prijavljujemo svoje radnike, koji državi plaćamo sve poreze i doprinose, a robu kupujemo legalnim tokovima, nismo u mogućnosti da pokrijemo svoje troškove, pa su gubici neminovni. Utisak je da pojedine opštine nemaju dugoročne planove, već da su u pitanju nerealni apetiti pojedinaca - kaže ovaj trgovac.

Prema rečima zakupaca, ovako visoke cene zakupa ih "direktno vode ka sivoj ekonomiji". Svi koji su bili spremni da plate svoje obaveze odustaju, radnici ostaju bez posla i prepuštaju objekte na milost i nemilost pojedincima koji kratkoročno preuzimaju objekte, uglavnom i ne prijavljuju radnike, ne plaćaju plate, niti izdaju račune, a robu kupuju "na crno".

Od 65 lokala na opštini, 38 kioska posluje u okviru velikih sistema: "Futura", "Štampa" i "Dnevnik".

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA