ARHITEKTE: Nemojte rušiti Generalštab!

- Kompleks Generalštaba je objekat koji svedoči da smo bili kadri da iznedrimo delo internacionalnih kvaliteta sa regionalnim karakteristikama, a da smo danas kadri da to prepoznamo i sačuvamo. Ne treba rušiti kompleks Generalštaba, on pripada srpskoj kulturi - saopštila su dva udruženja arhitekata

  • 11

Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda saopštavaju da bi najavljeno ukidanje statusa zaštićenog spomenika kulture zgradi Generalštaba "bila nepopravljiva greška i brisanje upravo jednog od značajnih arhitektonskih dela Srbije koje je prepoznatljivo i u svetskim okvirima".

- Zgradu je projektovao čuveni arhitekta, akademik SANU profesor Nikola Dobrović. Nakon izgradnje kompleks je uvek pobuđivao pažnju i postao reperna urbanistička tačka Beograda. Kompleks Generalštaba je objekat koji svedoči da smo bili kadri da iznedrimo delo internacionalnih kvaliteta sa regionalnim karakteristikama, a da smo danas kadri da to prepoznamo i sačuvamo. Danas postoji veliki međunarodni projekat DOCOMOMO (odnosi se na zaštitu moderne arhitekture) u kome učestvuje i Srbija i u njemu je kompleks Generalštaba na istaknutom mestu. Za razne namene: hotele, poslovne i druge zgrade ima niz atraktivnih lokacija, a brisanjem kompleksa kao ovog bi bilo nepopravljivo brisanje istorije i memorije. Ne treba rušiti kompleks Generalštaba, on pripada srpskoj kulturi - navodi se u njihovom saopštenju.

Oni predlažu ponovno raspisivanje konkursa za rekonstrukciju "kojim bi se vratio spoljni izgled, a unutrašnjost promenila, s time da treba ispitati mogućnost novog uređenja parternih površina, podrumskih i prizemnih etaža". Takođe, u saopštenju se navodi i da je "deo objekta moguće simbolički urediti kao vidnu opomenu na ono što je pretrpljeno u NATO bombardovanju".

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boni

    19. februar 2013 | 15:06

    Kakva crna kultura sa rusevinama???!! Ako hocete kulturu podizite spomenike palim borcima i secanje na bombardovanje a ne ovim rusevinama. Srbiji trebaju incesticije, trebaju nam pare, a ne secanja. Od secanja se ne zivi. Mozda i imaju pravi sto govore ove arhitekte ali to bi vazilo za bogatije zemlje a ne za nas definitivno. Koliko bi samo posla bilo za srpske radnike tokom izgradnje i posle. Uostalom ako se narod pita znam koji je odgovor. Nema leba od secanja

  • Стефан

    19. februar 2013 | 18:38

    Непоштовање сопствене културне баштине представља највећи степен примитивизма и културног талога људске цивилизације. Зграда Генералштаба по свим параметрима представља изузетно вредно дело српске архитектуре и тиме се сврстава у културну баштину од изузетног значаја. Да нам се као грађанима није догодио "Слушај Поште на Савском тргу" па и да разумем помахнитале примитивне нагоне за рушилаштвом, али се сада поставља питање: Да ли смо ишта научили на сопственим грешкама?

  • ator

    19. februar 2013 | 17:18

    Ma kakva athitektura.ono cudo samo sto nije palo.zgrade treba skloniti zbog bezbednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA