• 7

PETICIJA: "Srpski arhitekti" protiv rušenja Generalštaba

- Delo Nikole Dobrovića spada u najvrednija i najznačajnija dela posleratne moderne na prostoru Beograda i Srbije, a i šire, naročito na prostoru nekadašnje Jugoslavije - poručuju administratori Fejsbuk stranice "Srpski arhitekti"

  • 7

Administratori Fejsbuk stranice "Srpski arhitekti" pokrenuli su, povodom najava da će zgradama Generalštaba biti ukidanut status zaštićenih spomenika kulture, peticiju pod nazivom "Inicijativa protiv rušenja Generalštaba", koju je, prema njihovim tvrdnjama, potpisalo 700 ljudi.

Delo Nikole Dobrovića spada u najvrednija i najznačajnija dela posleratne moderne na prostoru Beograda i Srbije, a i šire, naročito na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Nažalost, ovaj objekat je stradao u dva napada (30. aprila i 7. maja) 1999. godine tokom NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, iako je objekat bio prethodno ispražnjen od strane Vojske Jugoslavije. Od tada pa do danas, Generalštab je prepušten na milost i nemilost vremena i zaborava. To traje već četrnaest godina, što je nedopustivo - navodi se u tekstu peticije.

Podsetimo, protiv rušenja zgrada Generalštaba su i Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda.

Inače, Nikola Dobrović je za ovo ostvarenje, pre tačno 50 godina, dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda.

(M. S.)

Komentari

  • The X Files

    Ljudi kakve peticije? Zgrada samo sto se nesrusi sama,neko moze lako da strada.Nijedna zgrada nije vredna necijeg zivota. Ako moze nek se popravi nemam nista protiv,a nemam protiv nista i ako se srusi i napravi neki drugi objekat.

  • arhitekta 2

    http://www.peticije24.com/inicijativa_protiv_rusenja_generalstaba :)

  • tra

    slazem se sa arhitektom u potpunosti, a nemam veze sa arhitekturom. Gde mogu dapotpisem peticiju?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima