BRUKA: Jedna viršla, jaje i osušen hleb za trudnice i mame u Gradskoj bolnici! (FOTO)

Ivana Ć., koja se porodila 19. februara i koja je trudnoću održavala upravo u ovoj ustanovi, kaže da hrana koju su ona i cimerke dobijale nije bila prilagođena njihovim potrebama

  • 16

Trudnice i mame koje su se tek porodile na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo u Gradskoj bolnici u Beogradu za obroke dobijaju po jednu viršlu, jaje, osušen hleb i "kuvana" jela bez ukusa, a u velikom broju slučajeva to moraju da jedu bez pribora.

Kako je za Telegraf ispričala Ivana Ć., koja se porodila 19. februara, a koja je trudnoću održavala upravo u ovoj ustanovi, hrana koju su ona i njene "cimerke" dobijale bila je loša i nije bila prilagođena potrebama mama koje su tek donele na svet bebe.

- Posluživana hrana je, najblaže rečeno, očajna i u pitanju su namirnice koje se ne spremaju u bolnici već im se odnekud sve doprema. Svakodnevno smo dobijali otužnu hranu i bez adekvatnog pribora. Na primer, uz jaje i viršlu dobile smo samo po nož za mazanje, ali ne i viljušku, i to nije slučajnost, već svakodnevna pojava - kaže Ivana i dodaje:

- Nisam stručnjak i ne mogu da tvrdim, ali po nekom pravilu jelovnik bi trebalo da sastavljaju nutricionisti i po kategorijama obolelih, a da trudnice ne jedu kojekakve splačine kojima smo posluživane. U ovom slučaju, nema govora da je to neko stručan sastavljao, jer je hrana bila i jeste jako loša, siromašna i bezukusna.

Ivana tvrdi da su u Gradskoj bolnici dobijale isključivo "po jedno parče hleba osušenog od stajanja", kao i da su supe i kuvani obroci bili bez ukusa. Takođe, prema njenim rečima, njoj i ostalim trudnicama i mamama posluživani su i zagoreli makaroni, zgrudvani pire kao i  jogurt nepoznatog proizvođača.

Situacija je bila ista i u porodilištu, osim ove hrane dobijali smo kupus i boraniju, namirnice za koje se zna da mame ne treba da jedu jer izazivaju grčeve kod beba - besna je naša sagovornica.

Ona kaže da joj je ovo treći porođaj u Gradskoj bolnici i da ima sreće utoliko što joj roditelji žive u blizini ove zgrade.

- Kako mi je ovo treći put da se porađam u Gradskoj bolnici i njihov sam pacijent punih 14 godina, mogu da potvrdim kako čitava ova stvar sa hranom nije slučajnost, već tradicija svih ovih godina. Imala sam tu sreću, za razliku od mnogih koje taj luksuz nisu imale, da mi roditelji žive blizu bolnice, pa su mi sve spremali i donosili od kuće - rekla nam je Ivana.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćiribiribela

    7. mart 2013 | 10:55

    Sramota.... Velika sramota!!! U ovoj zemlji o natalitetu se samo priča i sve se završava na priči.

  • Subi dubi

    7. mart 2013 | 10:49

    I ja sam se porodila u Visegradskoj i na svu srecu donosili su mi roditelji hranu inace bih gladovala. Hrana je ispod ljudskog dostojanstva. Moja cimerka je imala dijabetes i davali su joj hranu koja je potpuno neprilagodjena njenom stanju, a doktori su se cudili sto joj secer skace iz dana u dan. Tuzno i sramotno!

  • brza strela

    7. mart 2013 | 09:51

    u zatvoru u hrvatskoj daju bolju hranu provereno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA