Samo sedam inspektora kontroliše buku u Beogradu?

Inspektori ekološke inspekcije izlaze u redovnu kontrolu i po pritužbama građana, koji se najčešće žale na klimatizaciju iz velikih trgovinskih lanaca i na buku od kompresora koji održavaju vazduh u sportskim balonima

  • 1

Svega sedam inspektora ekološke inspekcije zaduženo je za borbu protiv buke, nastale od turiranja motora, sirena i alarma, muzike iz kafića i sa splavova, zujanja klima uređaja i glasnog žamora na celoj teritoriji Beograda.

Ovi inspektori izlaze na teren kako po prijavama i pritužbama građana, tako i u redovnu kontrolu. Kada je o žalbama reč, Beograđanima najviše smeta klimatizacija iz velikih trgovinskih lanaca, ali se žale i na buku od kompresora koji održavaju vazduh u sportskim balonima. Bilo je i nekoliko slučajeva da se fitnes centri otvore u stambenim zgradama, pa stanari na spratu ispod i iznad klubova za vežbe imaju muke zbog glasne muzike i bučnog razgibavanja.

Kako pišu "Večernje novosti", stručnjaci kažu da je postojeće zoniranje grada po dozvoljenim nivoima buke zastarelo, jer se struktura grada znatno izmenila. Zato je Grad pokrenuo projekat novog zoniranja grada, ali još nema nove akustičke karte.

- Zoniranje grada podrazumeva da se na njegovoj mapi iscrtaju granice u okviru kojih se tačno zna kolika je u decibelima dozvoljena buka danju i noću. Faktičko stanje na terenu promenilo se u poslednjih 20 godina i sada treba da se akustičke zone u Beogradu prilagode tome - kaže profesorka Dragana Šumarac Pavlović sa Elektrotehničkog fakulteta.

Međutim, i dalje bi za svaki problem sa bukom sugrađani trebalo da pozovu "Beokom kol-servis" i da prijave slučaj, a zatim će inspektori izaći na teren. Broj telefona na koji mogu da se proslede žalbe je 0800/100011.

- Inspektori dolaze na lice mesta i ako je potrebno izdaju rešenje kojim se vlasniku privrednog subjekta koji pravi buku nalaže merenje buke iz stana koji je najizloženiji nepropisnoj buci. Merenje radi neka od akreditovanih firmi za taj posao, koje je odobrilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a o trošku vlasnika. Nakon toga slede mere suzbijanja buke. U stanu je danju dozvoljeno 35 decibela, a noću 30 decibela  - kažu u ekološkoj inspekciji.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Detlic

    11. mart 2013 | 13:57

    Da li ovo vazi i za GSP autobuse, najvece generatore buke? Pogotovo nocu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA