TELEGRAFOV VREMEPLOV: Od konjušnice do parka u centru grada (FOTO)

Na mestu današnje oaze mira nekada su bile konjušnice, a potom i skupštinski park. Pogledajte koliko se ovaj deo promenio za nešto više od 100 godina

  • 0

Iako nam ponekad ono što vidimo deluje kao da se podrazumeva, da tu već vekovima stoji u istom obliku, mnogo je verovatnije da ćemo ako samo malo zavirimo u prošlost i obrišemo prašinu sa stvari, zateći slike koje će nas oduševiti. Takav je slučaj i sa parkom Manjež, pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U sklopu Konjičke kasarne, godine 1865. podignuta je Škola jahanja "Manjež" (od francuskog manege), a na placu, oivičenom ulicama Kralja Milana, Resavskom, Nemanjinom i Svetozara Markovića, bile su konjušnice.

Uskoro se pojavljuje ideja da se u ovu zgradu useli pozorište, ali izbijanje Prvog svetkog rata to prekida. Krajem 1919. godine, "...za nepuna tri meseca...u četiri napuštena zida prazne sale za jahanje, konstruisana je jedna pozorišna sala, akustična i retko intimna."  Naredne dve godine Manjež će biti jedino pozorište u gradu.

Posle obnove zgrade Nardonog pozorišta, Manjež postaje njegova druga scena, nazvana Sala u Manježu. Tako je bilo sve do 11. septembra 1927. godine kada je drveni Manjež izgoreo posle predstave Devojačka kletva. Po projektu Nikolaja Krasnova, posle dve godine, podići će se novi Manjež. Pozorište Manjež prekida sa radom 27. septembra 1931. godine posle odluke da se zgrada preuredi za potrebe Narodne skupštine. Rad Narodne skupštine zahtevao je hitno uređenje okolnih površina. Već 1931. godine nestali su objekti kasarne, a podignute su još dve zgrade pored Manježa, prva u kojoj se danas nalazi Fakultet muzičkih umetnosti i druga za potrebe skupštinske žandarmerije, kasnije mala scena "Bojan Stupica".

Radovi na parku, po projektu inženjera Aleksandra Krstića i arhitekte A. Čelpambajeva, završeni su 1934. godine.

Posle više od šest godina u neudobnoj dvorani bioskopa "Luksor" (20. oktobar), druga scena Narodnog pozorišta se 1937. godine vratila u Manjež, jer se skupština uselila u novo zdanje koje se i danas koristi. Tu će se zadržati

do početka Drugog svetskog rata. Nakon rata, pozorište postaje Jugoslovensko dramsko, a na mestu nekadašnjih konjušnica ostaje park - oaza mira u centru prestonice.

(M. Stojanović / Izvor: Politikin zabavnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA