Prijave za roditelje đaka koji ne idu u školu

U Batajnici učenici ne idu u školu od 11. marta zbog agresivnosti jednog učenika tog odeljenja, od koga, kako tvrde roditelji, praktično od početka školske godine trpe različite oblike fizičkog i verbalnog nasilja

  • 4

Učenici III/5 razreda Osnovne škole "Branko Radičević" u Batajnici, sa obrazloženjem da u odeljenju imaju agresivnog učenika, već treću nedelju ne idu u školu, zbog čega roditeljima đaka stižu i prekršajne prijave.

Prema rečima roditelja Ivana Radenkovića, škola je podnela prekršajne prijave protiv 24 roditelja zato što ne šalju decu na nastavu.

Prijave su podnete na osnovu inspekcijskog naloga, rekao je Radenković Tanjugu i naveo da 18 roditelja ni danas nije poslalo decu u školu, a da je u međuvremenu na časove krenulo osmoro đaka.

Radenković je naveo da su mu u Opštini Zemun objasnili da problem takve dece rešava interresorna komisija, koja se, međutim, kako kaže, ne sastaje jer nisu obezbeđena sredstva za njen rad.

On je naveo da su sa hiperaktivnim detetom trenutno u učionici sve vreme učitelj, pedagog i asistent.

Učenici III/5 odeljenja ne idu u školu od 11. marta zbog agresivnosti jednog učenika tog odeljenja, od koga, kako tvrde roditelji, praktično od početka školske godine trpe različite oblike fizičkog i verbalnog nasilja.

- Agresivnost ovog učenika ogleda se u svakodnevnim incidentima (tuče, psovke, prekidanje nastave), usmerenim prema drugovima i drugaricama iz razreda, ali i prema učitelju, kome je ovo prva generacija đaka - naveli su ranije roditelji u dopisu Tanjugu.

Učenik je u septembru prošle godine premešten iz Novih Banovaca u ovu školu, a roditelji ističu da su se na ovaj korak odlučili zbog brige za bezbednost njihove dece, jer su nekoliko meseci izloženi fizičkom i verbalnom nasilju, ali i zbog nereagovanja nadležnih.

Kako navode, za pomoć su se obraćali direktorki škole Mariji Ðurić, načelnici Školske uprave grada Beograda, Gradskom centru za socijalni rad - Zemun, zaštitniku prava građana.

Obratili su se i UNICEF-u, jer, kako tvrde, škola dobija sredstva kao učesnik programa "Škola bez nasilja", zatim Upravnoj inspekciji, policiji, Centru za prava deteta sa željom da se problem reši i da se nasilje zaustavi.

- Povređuju i prava nas roditelja da biramo bezbednu sredinu za boravak naše dece, tako što na nas vrše pritisak da deca treba da ostanu u odeljenju sa učenikom P. G. i tako nastave da trpe svakodnevna, višemesečna zlostavljanja - navodi se u dopisu.

Roditelji ističu da su pokušali da prebace decu u druge dve osnovne škole u Batajnici, ali su te škole, kako tvrde, dobile uputstva da ne dozvole upis ovih učenika.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    26. mart 2013 | 18:44

    Znaci i dalje stite nasinika, a kad roditelji stite svoju decu onda se pisu prijave... Sramota za Srbiju!!!! Kazite cije je dete mali siledzija, da se zna!!!

  • Srdjan Bg

    26. mart 2013 | 19:20

    Dete nije hiperaktivno,vec je dete za specijalnu skolu,ne znam zasto to javnosti nije receno kako jeste,samo da se zna!Sistem skolovanja je totalno poremecen,ukoliko roditelji deteta ometenog u razvoju dobrovoljno ne potpisu pristanak za spec.skolu,skoli su vezane ruke za bilo kakvu dr.odluku! Bravo za ministra prosvete koji je totalno izgubio kontakt sa osobljem!

  • Dukii

    26. mart 2013 | 22:33

    Iako je dete sa specijalnim potrebama.Nek ga prebace u specijalnu školu ili nek ga ispišu.Šta treba sva deca da ispastaju zbog jednog!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA