TELEGRAFOV VREMEPLOV: Od "Srpskog kralja" do ruine u centru grada (FOTO)

Jedan od najelitnijih beogradskih hotela srušen je tokom bombardovanja 6. aprila 1941. godine, a na njegovom mestu, ni sedam decenija kasnije, ništa nije podignuto

  • 0

Srpski inat, koji je tokom vekova uglavnom krojio sudbinu ovog naroda, glavni je sastojak priče o nekada uglednom hotelu, od kojeg je danas ostala ruina.

Priča porodice Veljković počinje još od Sretenjskog ustava, čiji je jedan od potpisnika bio i Jovan Veljković, knez paraćinske nahije. On u Beograd dolazi 1840. godine, a dvadesetak godina kasnije kupuje plac preko puta Kalemegdana, turskog grada. Sedam godina kasnije, na placu niče hotel "Srpski kralj".

Kako gradovi još nisu sasvim predati Srbima, poslednji beogradski paša se buni jer je kafani, prvoj kući od gradske kapije, dato tako izazivačko ime.

Ipak, srpski gradovi su ubrzo sasvim oslobođeni i ime hotela je ostalo. U restoran ovog hotela svraća uglavnom otmena i probrana publika, te, zbog odmerenosti, sve više podseća na nekakav klub nego na kafanu. Iznad restorana bio je hotel u koji su najčešće svraćali inostrani gosti.

Početkom 20. veka imanje kupuje Vračarska zadruga. Nakon Prvog svetskog rata, hotel dobija još dva sprata ali i novo ruho, pa postaje još ugledniji prestonički hotel.

Međutim, 27. marta 1941. godine srpski inat je ponovo budan. Iz Beograda je u Berlin poslata poruka da Srbi (ipak) ne žele da budu deo Trojnog pakta, što Hitlera vrlo ljuti. Šestog aprila iste godine, bez najave rata, počinje stravično bombardovanje Beograda, tokom kojeg su mnoge značajne građevine oštećene ili sasvim uništene.

Jedna od takvih, srušena do temelja, je i hotel "Srpski kralj".

Nakon Drugog svetskog rata na ovom prostoru nije izgrađeno ništa novo. Gradilište je nekoliko puta otvarano i zatvarano: bilo je najava da će ovde nići novi hotel ili tržni centar, posebno devedesetih godina. Međutim, potomci porodice Veljković tvrde da imovinsko-pravna pitanja ovog placa još uvek nisu rešena, te je gradnja bilo čega na ovom prostoru neizvesna.

U blizini nekadašnjeg hotela bio je kafić "Central park", u vlasništvu TV voditelja Marije Kilibarde i Ivana Ivanovića, koji je pre nekoliko meseci izgoreo u požaru.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA