Lažiraju pozive da bi im očistili sneg!

U Beogradu pojedini se predstavljaju kao stari i nemoćni i od volontera traže da im kupe namirnice ili iscepaju drva za ogrev. Na kraju se ispostavi da su u pitanju mlađe osobe

  • 0

Od kada je prestonica "okovana" velikom količinom snega sugrađani imaju mogućnost da, osim u Gradskom štabu za vanredne situacije, pomoć potraže i u nekoliko gradskih opština. Međutim, ovu mogućnost pojedini građani počinju da zloupotrebljavaju!

Naime, iako je pomoć namenjena najstarijim sugrađanima i osobama s posebnim potrebama, vanrednu situaciju je pokušalo da zloupotrebi nekoliko sugrađana. Tako je opština Zvezdara primila poziv od žene koja se predstavila kao stara i nemoćna i zamolila da joj se iscepaju drva za ogrev.

- Kada je zaposleni došao da pomogne, ispostavilo se da je reč o zdravoj ženskoj osobi u društvu muškarca starosti oko 25 godina. Do sada su naši volonteri pomogli 50 sugrađana. Najčešći problemi zbog kojih se javljaju su čišćenje prilaza u zgrade, prevoz dece i bolesnih osoba do lekara, nošenje lekova ili pijaće vode onima kojima su se zaledile cevi. Bilo je i onih kojima su popravljene grejalice, odneta so i ogrev za kritične dane - objašnjava Aleksandra Kuzmanović, zamenica načelnika Uprave GO Zvezdara.

I zaposleni sa opštine Stari grad dobijali su čudne zahteve. Jedan sugrađanin zaražen gripom zatražio je da mu volonteri kupe namirnice, ali je odbijen jer se pomoć odnosi na osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Takođe, jedan se javio s molbom da mu se očisti terasa.

Zaposleni u opštini Savski venac kažu da ih Beograđani najčešće zovu kako bi im volonteri odneli hleb i lekove. U ovoj službi zloupotreba nije bilo, ali su imali slučaj da im se javio građanin čak iz Srema.

Volonteri  objašnjavaju da su kriterijumi na osnovu kojih odobravaju pomoć su pre svega godine života i zdravstveno stanje. Na dežurne brojeve telefona mogu se javiti stariji od 65 godina, osobe sa posebnim potrebama, invalidi i svi oni koji zbog snega i leda ne mogu sami da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

(Telegraf.rs / Novosti /Vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA