UPOZNAJTE BEOGRAD: Gde je zatreperila prva sijalica u varoši? (FOTO)

Kao i mnogi drugi važni momenti, tehnološka revolucija sa električnim osvetljenjem kod Srba počela je u kafani. Lokal danas, nažalost, više ne postoji, ali zgrada na njegovom mestu čuva uspomenu na početak "elektrike"

  • 3

Jedna o svojevrsnih revolucija, ne u društveno-političkom već u tehnološkom smislu, u Srbiju je došla u vreme kada je zemlja bila dovoljno napredna da "hoda" u korak sa Evropom. Reč je o sijalici, a prva je uključena, gde drugo nego, u kafani.

Tridesete godine 19. veka u Srbiju stiže važna vest - zemlja postaje vazalna kneževina, sa mogućnostima da sama organizuje svoju privredu, državni aparat, prosvetnu službu, trgovinu i železnicu, a dobila je i slobodu veroispovesti, pa se u Beogradu za metropolita mogao izabrati Srbin umesto dosadašnjih Grka.

Vlasti beogradske varoši povodom čitanja Hatišerifa pripremaju svečanost, a varoš će, po prvi put, biti osvetljena fenjerima. U Beogradu su postavljena dva fenjera - jedan na Terazijama, a drugi na opštinskoj kući.

Tek što su se varošani Beograda i drugih gradova navikli na fenjere, počinje da stiže glas iz dalekog sveta o struji i električnim sijalicama. Međutim, uvođenje struje u narodu srpskome ne ide baš glatko, pa je i do Beograda stigla opaska jednog odbornika opštine subotičke:

- Ne treba nam to osvetljenje, jer pošten čovek ide spavat rano, a bitanga neka lomi glavu.

Bitange ili ne, neki preduzimljivi ljudi uskoro dovode električno osvetljenje u Beograd. Najpre - a već je 1881. godina - Petar Jovanović, što drži kafanu "Hamburg" (danas: ugao ulica Kneza Miloša i Masarikove), kupuje "lokomobil" sa generatorom, koji postavlja u dvorište Narodne skupštine, koja se nalazi preko puta. Sprovodnik, koji struju vodi do svetiljki u njegovom lokalu - prvih električnih sijalica u varoši - išao je preko ulice.

Svega dve godine kasnije na Dorćolu počinje da radi prva električna centrala koja snabdeva tramvaj i javno osvetljenje sa 600 "parnih konjskih snaga" (447,6 kW).

- Da elektrika, pored leba i vode, postane svakodnevna potreba i to, kako za varošanina, tako i za najsiromašnijeg seljaka našeg - govori predsednik Nadzorne komisije za osvetljenje Beograda, profesor Đorde Stanojević.

Odluka o elektrifikaciji  javnog svetla grada Beograda. usvaja se 1890. godine.

Prva električna sijalica za javno osvetljenje u Beogradu počinje da sija 23. septembra (6. oktobra) 1893. godine, na uglu Kolarčeve i Makedonske.

Kafana u kojoj je zasvetlela prva beogradska sijalica više ne postoji, a na njenom mestu danas se nalazi zgrada Elektrodistribucije Beograd.

(M. S. / Izvori: RTS, elektroenergetika.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drNefer

    13. april 2013 | 18:59

    Može biti u Plužine ali 1981 godine doneli puna dva branzara struje na magaretu

  • cukovic

    13. april 2013 | 16:49

    Ja koliko znam prva sijalica u Crnu Goru je zasijala u Pluzine

  • Bushido Master

    13. april 2013 | 15:18

    Ja se izvinjavam, ali to je bilo u Kragujevcu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA