Uručene nagrade Grada Beograda

Nagradu Grada Beograda za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju srpske prestonice dobio je Radoslav Zelenović, za književnost Olga Kostrešević, za sport Milica Mandić, a za pronalazaštvo Boriša Miletić

  • 4

Nagrade Grada Beograda za 2012. godinu najboljim Beograđanima uručili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

- Zaista je velika čast biti u ovakvom gradu, sa ovolikim brojem pametnih i sposobnih ljudi, izabran za najboljeg u svojim oblastima - ocenio je Đilas, dodajući da je ova nagrada podstrek dobitnicima da ono što su radili do sada rade i dalje.

Nagradu Grada Beograda za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju srpske prestonice dobio je Radoslav Zelenović za očuvanje prepoznatljivog uspeha Jugoslovenske kinoteke i renomea ove institucije u svetu. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobili su Aleksandra Drecun, prof. dr Veljko Potkonjak i Kosta Jovanović za iniciranje i realizaciju manifestacije "Dani budućnosti - robotika".

Nagrade su, između ostalog, dobili i Olga Kostrešević u oblasti književnosti i prevodilačkog stvaralaštva, i to za prevod dela "Ideje za filozofiju povesti čovečanstva" Johana Gotfrida fon Herdera, a za pozorišno stvaralaštvo nagrađen je Miloš Lolić za režiju predstave "Otelo" Vilijama Šekspira u JDP-u. Za film i radio-televizijsko stvaralaštvo isto priznanje pripalo je Miladinu Čolakoviću za fotografiju u filmu "Ustanička ulica".

Nagrada Grada Beograda za pronalazaštvo pripala je Boriši Miletiću za pronalazak-delo "Ekorobot - uređaj za čišćenje ventilacionih kanala".

Za medicinu nagrada je uručena prof. dr Zoranu Krivokapiću za delo "Karcinom rektuma", a za arhitekturu i urbanizam diplomiranom inženjeru arhitekture Predragu Milutinoviću za Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju "Sunce".

Za sport Nagrada Grada Beograda dodeljena je Milici Mandić za osvajanje zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu, a za herojsko delo Tanji Dragić i Željku Dimitrijeviću za osvojene zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Nagrade su uručena u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda prvog dana manifestacije "Dani Beograda", koja je ustanovljena 2002. godine i objedinjuje dva značajna datuma u istoriji srpske prestonice - prvi pisani dokument sa imenom Beograda, koji datira od 16. aprila 878. godine, i trenutak kada su Turci predali ključeve grada knezu Mihailu (19. april 1876.).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Violeta Petrovic

    16. april 2013 | 21:56

    Lepo je videti ovakve naslove u novinama i znati da se obraca paznja na ljude koji to zasluzuju.bravo

  • Rada

    16. april 2013 | 21:45

    Veliki je broj pametnih i sposobnih ljudi u našoj zemlji, samo nažalost nema svaki grad gradonačelnika koji će dati podršku i podstrek tim ljudima pa makar to bilo i na ovaj način. Svaka čast Đilasu, a nagrađenima čestitke za postignute rezultate

  • Gordana

    17. april 2013 | 12:42

    Lepo je znati da u nekim gradovima još postoje ovakve nagrade, mnogi se ne sete svojih zaslužnih građana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA