Šta je zagadilo vodu u Dunavu?

Uprava za vode saopštava da je istraga u toku, a da je do sada utvrđeno da se ne radi ni o kakvom kvaru na instalacijama, već da je u pitanju ispuštanje zagađujuće materije kroz kolektor

  • 1

U ispitivanje slučaja ispuštanja "zagađujuće materije" u Dunav, oko 100 metara nizvodno od budućeg mosta Zemun-Borča, uključila se i Uprava za vode pri Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove grada Beograda.

Kako je navedeno u saopštenju uprave, vodoprivredna inspekcija i predstavnici JKP "Beograd vode" od sinoć rade na ispitivanju slučaja, a uzorci su poslati na analizu i javnost će rezultate saznati čim budu dobijeni.

Iz te uprave navode da za sada nije primećeno bilo kakvo uginuće ribe u Dunavu, što bi bio bitan pokazatelj ugroženosti vode reke, odnosno ugroženosti životne sredine, ali ističu da materija ima izuzetno neprijatan miris koji podseća na razređivače.

Ipak, kako kažu, činjenica da se na površini vode nije formirala mrlja govori da se ne radi o nafti.

U saopštenju je navedeno i da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom kvaru na instalacijama, već da je u pitanju ispuštanje zagađujuće materije kroz kolektor.

Inspekcijski pregled je i dalje u toku, ali će više moći da se otkrije tek nakon praznika, jer većina privrednih subjekata čija postrojenja moraju biti predmet inspekcijskog nadzora već sada zbog predstojećih praznika ne rade.

U ispitivanje slučaja uključeni su i nadležni republički organi i Rečna inspekcija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    26. april 2013 | 17:47

    Živim na retenziji kod Hotela Jugoslavija. Ugušili smo se preko noći. Deca su mi povraćala i ne osećamo se dobro danas. Grozno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA