UPOZNAJTE BEOGRAD: Jedna od najjedinstvenijih crkvi na svetu ušuškana na Kalemegdanu (FOTO)

Crkva Ružica, po predanju, nastala kao zadužbina jedne od tri sestre, a po istorijskim dokumentima nekadašnji magacin za barut, najstarija je crkva u prestonici

  • 1

Najstarija i − ako se crkve uopšte mogu porediti po lepoti − jedna od najlepših crkvi u Beogradu, Crkva Ružica, ušuškana je u krilu Kalemegdanske tvrđave, a pre nekoliko godina neformalni blog Joxt’s Blog uvrstio ju je među deset najjedinstvenijih u svetu.

U doba despota Stefana Lazarevića, postojala je istoimena stara crkva, koju su Turci srušili, osvajajući Beograd 1521. godine. Kada i kako je sadašnja crkva nastala i zbog čega se baš ovako zove, nije baš sasvim poznato.

Naime, po narodnom predanju, Ružica se nalazila na istom mestu kao i sada, jer je narod poštovao izvor Svete Petke, koji je proticao ispod temelja Crkve Presvete Bogorodice. Po verovanju, sestre Ružica, Marica i Cveta na prostoru beogradske tvrđave podigle su po jednu crkvu koje su služile kao njihove zadužbine, i nazvale su ih svojim imenima.

Međutim, istorija kaže drugačije: nakon što je crkva iz vremena vladavine despota Stefana srušena, u 18. veku na mestu današnje crkve bio je barutni magacin. Kada je knez Mihailo 1867. godine dobio ključeve grada, počela je adaptacija. Dve godine kasnije podignut je krov nad oltarom, a na proleće 1869. godine završeno je zidanje tornja.

Prvo zvono na crkvi postavljeno je u oktobru 1870, a hram je ostao u funkciji sve do 1915. godine kada je u toku austrijskog napada na Beograd porušen. Najviše su stradali oltar i zvonik crkve.

Crkva je obnovljena i osveštana 11. oktobra 1925. godine. Za uspomenu na obnovu crkve iz ove godine, desno od ulaznih vrata postavljena je spomen-ploča na kojoj je između ostalog zapisano:

"Za vreme Svetskog rata 1914-1918, od strane austrougarske i nemačke vojske, opljačkan je i porušen ovaj hram vojnički. Pod vladom kralja Srba, Hrvata i Slovenaca, Aleksandra Prvog, upravom srpskog patrijarha Dimitrija, obnovljen je hram Božji".

Prilikom ove obnove urađene su i dve statue koje su postavljene na ulazu u crkvu. Jedna predstavlja kopljanika cara Dušana, a druga pešaka iz balkanskih ratova. Od ratnog materijala izrađeni su čiraci za sveće i vaze za cveće, od topovskih čaura.

U crkvu stiže, uz posredovanje vojnog sveštenika, duhovnika Crkve Ružice i šest ikona iz logora Nador u Africi, od kojih su samo dve očuvane.

Njenu unutrašnjost krasi izrezbareni ikonostas Koste Todorovića, na kojem je ikone naslikao jeromonah Rafailo Momčilović. Ruski slikar Andrej Bicenko oslikao je zidove crkve.

Posle Drugog svetskog rata podignuta je kapija kod oltara i produžen je i saniran vodovod do isposnice Svete Petke. Ipak, najveći radovi obavljeni su 1937. godine, kada je sagrađena današnja kapela Svete Petke, trem uz kapelu i crkveni dom, koji je razoren prilikom bombardovanja 1944. godine.

(M. S. / Izvori: wikipedia.org, Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    4. maj 2013 | 11:35

    Prelepo! Samo vise ovakvih clanaka a manje Stanije i ostalog sljama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA