Kostić: Razgovori za neprofitne stanove od marta

Prva useljenja do početka zime, najavljuje predsednik Komisije za stambena pitanja grada Beograda

  • 0

Zoran Kostić, predsednik Komisije za stambena pitanja grada Beograda, kaže za Telegraf.rs da će razgovori s onima koji su se našli na rang listi za kupovinu neprofitnih stanova početi najverovatnije u martu i da će ceo postupak biti završen do jeseni, jer su za kraj godine planirana prva useljenja.

- Radi se o izuzetno osetljivom pitanju, nije moguće da ceo postupak završimo za nekoliko dana. Nama je najvažnije da sve bude gotovo do kraja jeseni, jer očekujemo prva useljenja početkom zime. U toku je još jedan konkurs za dodelu socijalnih stanova, pa je najrealnije reći da će razgovori s rangiranim kandidatima početi od marta - najavljuje Kostić.

On navodi da je posle objavljivanja preliminarne liste sa 1.532 prijave, Komisija radila i po prigovorima i na dopuni potrebne dokumentacije, tako da je tokom rada utvrđeno da 233 osobe ne ispunjavaju uslove konkursa, 26 njih je odustalo, a dvostrukih prijava, tačnije prijava u dve kategorije, bilo je 238.

- Utvrđeno je da je u nekim od četrnaest kategorija bilo manje prijava nego što je predviđeno stambenih jedinica. Zbog toga je, po odluci gradonačelnika, urađena preraspodela. Primera radi, za mlade bračne parove planirano je 330 stanova, ali su naknadno oni koji su ostali raspodeljeni u druge kategorije - objašnjava Kostić.

Kad je reč o planiranim lokacijama za ove stanove, on naglašava da će se najpre obaviti anketiranje među rangiranima, kako bi se utvrdili sigurni kupci, zato što ne postoje „rezervni kupci" u slučaju odustajanja. Grad će se u ovom pitanju ponašati racionalno i ekonomično, pa će broj izgrađenih stambenih jedinica zavisiti od stvarno zainteresovanih za kupovinu.

Podsetimo, grad Beograd gradi stanove, prodaje ih po proizvodnoj ceni, a kupci mogu da plate cenu u celini ili da uzmu kredit kod banaka na 20 godina, uz kamatu od šest do sedam odsto. Učešće iznosi 20 odsto vrednosti stana, uz mogućnost da se dobije i subvencija od države, što bi omogućilo da se za učešće izdvoji svega pet odsto.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA