NEAKADEMSKI: Prekinuta tribina na Filozofskom fakultetu (VIDEO)

Promociju knjige "Demokratija - mit ili stvarnost", koju je organizovala jedna grupa studenata, prekinula je druga grupa akademaca

  • 1

Jedna grupa studenata Beogradskog univerziteta prekinula je promociju knjige "Demokratija - mit ili stvarnost", organizovanu na Filozofskom fakultetu u ponedeljak 13. maja, od strane druge grupe akademaca.

Organizatori "Studenti za slobodu Filozofskog fakulteta" tvrde da su tribinu prekinuli "pripadnici pojedinih ekstremno levičarskih organizacija, odranije poznatih po upotrebi nasilja i sprečavanju slobodnog okupljanja i izražavanja".

-  Uz pretnje i povike prisutnim studentima i panelistima da su "NATO ubice koji će završiti u gulagu" i skandiranje "Danas gori Španija, danas gori Grčka, goreće i Srbija, samo nek se krčka" zaustavili su događaj studenata Filozofskog fakulteta - saopštili su organizatori.

Sa druge strane, kako je objavljeno na blogu studentskeborbe.info, pomenuta grupa studenata potvrdila je da je prekinula poromociju, ali tvrdi da su događaj organizovali "liberalni funadmentalisti, u javnosti poznati po svojim prokapitalističkim, filofašističkim stavovima, kojima se pravdaju i podržavaju zločini tranzicije i privatizacije".

- Grupa studenata antifašista ušla je na početku tribine u salu 105 i uz uzvike "CIA, NATO, napolje sa Filozofskog", "Bando buržujska", "Fašisti napolje!" primorala organizatore tribine da je raspuste. Organizatori ove neuspele tribine su nešto kasnije održali petominutni skup ispred Filozofskog fakulteta, pokušavajući da prikriju fijasko koji su doživeli - navodi se u nepotpisanom saopštenju.

"Studenti za Slobodu" pozivaju ostale kolege i širu akademsku zajednicu da osude ovakvo ponašanje i podrže dijalog i slobodnu raspravu na državnim fakultetima.

- Nasilje prema neistomišljenicima ne sme da bude instrument za ostvarivanje političkih ciljeva - saopštili su akademci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mc Timočki

    14. maj 2013 | 15:26

    Da li je LIBEK prijavio taj petominutni skup na platou ispred Filozofskog?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA