VEROVALI ILI NE: U Beogradu postoje 32 Kosmajske ulice, 27 Radničkih i 26 Karađorđevih!

Pozivamo građane da ako imaju ideju kako da nazovu neku ulicu predlog pošalju na adresu Komisije: Trg Nikole Pašića 6 , Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda

  • 4

U Beogradu postoje čak 32 ulice. koje nose naziv Kosmajske ulice, 27 je Radničkih ulica, 26 Karađorđevih, a 24 ulice sa nazivom Vuka Karadžića. Čak 33 ulice na području Beograda nose naziv Beogradska ulica.

Ovaj naizgled bezazlen problem predstavlja pravu teškoću svim službama koje dolaze na poziv - Hitnoj pomoći, policiji, vatrogascima, pa čak i taksistima. Nemali broj puta se dogodilo da neka od ovih službi ode na pogrešan kraj grada zato što pozivalac nije naglasio opštinu ili naselje u kojem se nalazi određena ulica.

Direktor Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Slobodan Stanimirović kaže da je ovo složenija priča i da problem datira još od prve polovine prošlog veka. 

- Problem je nastao kada su se pojedine opštine pripajale Beogradu. Zemun se pripojio Beogradu 1934. sa svojim ulicama od kojih su neke već postojale u Beogradu. Zatim su to 1961. učinile opštine Obrenovac i Barajevo, a 1971. opština Mladenovac. Sada kada je Beograd jedinstven treba rešiti problem dupliranja imena ulica - kaže Stanimirović.

On objašnjava da je to veliki problem i da se još prošle godine krenulo u njegovo rešavanje. Preimenovanje će se vršiti po sledećem principu: ulice koje imaju najmanje domaćinstava biće prve preimenovane. Znači, ako postoji npr. 19 ulica koje nose naziv Avalska ulica, njih 18 će promeniti naziv, a ona sa najviše domaćinstava ostaje - Avalska. 

- Moram da kažem i da postoji velika odbojnost građana prema menjanju naziva ulica, jer građani onda moraju da menjaju podatke. S druge strane, ako Hitna pomoć pogreši ulicu zbog ovog problema, to mnogo više košta - kaže Stanimirović.

On je dodao da u Fondu trenutno postoji 170 ulica (odnosno naziva ulica) koje su u rezervi, ali da to ne rešava problem.

- Ovom prilikom pozivamo građane da ako imaju ideju kako da nazovu neku ulicu svoj predlog pošalju na adresu Komisije: Trg Nikole Pašića 6 , Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda. Važno je da pored imena i prezimena, građani pošalju i biografiju osobe po kojoj žele da neka ulica ponese ime - rekao je Stanimirović.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yalta-69

    16. maj 2013 | 22:27

    Kakva budaletina gradonačelnik i menadžer grada takvo i uređenje grada. Za njih je važno da se mazne što veća lova. Sve ostalo je ne bitno. Kada su poslednji put prošetali gradom. Porazgovarali sa sugrađanima. Ne smeju DRIPCI- JER LAŽU, OBMANJUJU I PLJAČKAJU . Od njihove dobrote ni do toaleta ne mogu bez njihovih BODY-GADAOVA... To je ta kriminalom okupana SRBIJA pod okrivljem DEMOKRATIJE.

  • Rale

    17. maj 2013 | 08:05

    Dali ste znali da u nijednom srpskom gradu NEMA ulice JASENOVACKIH ŽRTAVA, ali zato ima Zagrebačka Ljubljanska, Mostarska, Sarajevska....

  • József Fehér

    17. maj 2013 | 06:50

    Menjajte imena ulica samo u slučaju da u istoj opštini ima više od jedne ulice sa istim imenom. Milicija, vatrogasci, hitna pomoć i taksisti neka počnu da pitaju pored ulice i kućnog broja, i opštinu. Zašto da se jadan narod izlaže dodatnim izdacima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA