Top 10 izložbi koje morate videti u Noći muzeja (FOTO)

Ne propustite da vidite Čaplinov štap u Kinoteci, beogradskog kita u Galeriji Ozon, izložbu posvećenu bendu "Depeche mode" u Parobrodu i upoznate znamenitosti Novog groblja

  • 0

Organizatori desete po redu “Noći muzeja” otvoriće sutra, 18. maja, vrata 60 muzeja, galerija i izložbenih prostora i po ceni jedne karte ponuditi 115 raznovrsnih, kvalitetnih i premijernih sadržaja u Beogradu.

U ponudi su dečja, istorijska, muzička i savremena tura kao i radionice i performansi. Cena pretprodajne ulaznice je 400 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 50 dinara više.

Prvi put ove godine, manifestaciju će podržati GSP. Autobusi će kretati sa Slavije i voziti posetioce do Narodne biblioteke, Muzeja Crvene Zvezde, Konaka kneza Miloša, Muzeja 25 maj, Arhiva Jugoslavije, Muzeja Afričke umetnosti, pa sve do Kuće kralja Petra.

Ekipa Telegrafa izdvaja deset "noćnih destinacija" (sva dešavanja će trajati od 18.00 do 02.00 časova) koje ove godine jednostavno ne smete zaobići.

Čaplinov štap u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka u "Noći muzeja" slavi preseljenje u novu zgradu! S obzirom na to da je konačno dobila uslove da demonstrira svoje potencijale ne propustite da vidite fantastičnu kolekciju filmova i kinematografske opreme. Pre svega, svojevrsnu ekskluzivu - štap Čarlija Čaplina, originalnu kameru braće Limijer iz1896. godine i upečatljivu muzejsku zbirku, koja čuva dokaze o počecima fotografije i filma na našim prostorima.

Muzej na Novom groblju

Drevni natpisi, stari spomenici, poznata imena - možda zvuči neobično razmišljati o grobljima kao o umetničkim delima, ali ona to i te kako mogu biti! Novo groblje, kao najstarije i najznamenitije, upravo je to - kulturno-istorijski spomenik od izuzetnog značaja i arhitektonsko delo velike lepote. Biće ovo svakako najneobičnija premijera u "Noći muzeja"! Novo groblje je već 130 godina večno počivalište nekih od naših najznačajnijih velikana, zato ga treba doživeti kao važan i istinski muzej.

Borba protiv tabua u Narodnoj biblioteci

Foto: nocmuzeja.rs

Svojevrsna radna akcija u Narodnoj biblioteci Srbije počeće uz tradicionalno podizanje zastave i himnu, a na zlatnu eru radničke klase podsetiće plakati, fotografije, originalne pesme i filmovi. Borbu protiv prvih tabua seksualnosti i nesloboda obeležiće nastup Slađane Milošević umetnice koja je u ondašnjem društvu uspela prva da sruši brojne apsurdne zabrane.

Sto pari cipela u Muzeju primenjene umetnosti

Da li ćete i pored 100 pari cipela pomisliti da nemate šta da obujete? Ako ste ikada poželeli da imate nepreglednu količinu cipela, ovo je prava izložba za vas! Ne brinite ako vas je uhvatila manija posedovanja obuće, jer čak treća generacija kustoskinja ovog muzeja sa strašću prikuplja obuću nošenu u Srbiji. Ovom prilikom, mr Bojana Popović i Draginja Maskareli spremaju stotinak pari ženske obuće iz XIX i XX veka.

Uđite u reklame iz 70-ih i 80-ih u 25. maju

foto: Marko Todorović

U Muzeju 25. maj biće priređena izložba pod nazivom “Dobar dizajn” posvećena industrijskom i grafičkom dizajnu u SFRJ - “Iskri”, “Končaru”, “Jugokeramici”... Izložba, koja će predstavljati Beograd, govori o “Dizajn centru” o kojem se malo zna danas, a bio je vrlo važan 70-ih i 80-ih. Svojevrsnu ekskluzivu svakako predstavlja to što će samo u "Noći muzeja" umetnička grupa “Silk skrin” napraviti instalaciju u koju će publika moći da "uđe". Naime, na osnovu promotivnog materijala i popularnih reklama iz 70-ih i 80-ih pripremiće lažne scene u koje će publika moći da uđe i fotografiše se.

Dobro došli u čudesan svet bajki u Etnografskom muzeju

Proteklih godina u Etnografskom muzeju posetioci su mogli do detalja da izuče istorijat venčanja i donjeg veša, a ove godine na istom mestu očekuje ih čudesan svet bajki. Biće to i naziv programa u Etnografskom muzeju, a svaki od posetioca prema rečima organizatora na najbolji način “vratiće se u detinjstvo i zaviriti u bajkovitu prošlost”.

Depeche mode u UK Parobrod

Izložba pod nazivom “World in My Eyes” ima za cilj da prikaže britanske rokere Depeche Mode “kroz oči” njihovih brojnih fanova. Autor izložbe Nikola Jovanović prikupio je do sada od fanova najrazličitije moguće sitnice - od zastava, majica, nalepnica, bedževa, kapa, plakata, novinskih članaka objavljenih u domaćoj ili stranoj štampi, postera benda, do fotografija na kojima su fanovi sa Depeche Mode materijalima – u majici, ispred plakata, sa omotom diska… Na spisku su se našle i ulaznice sa prethodnih turneja, autogrami, fotografije sa članovima benda, ploče i kasete objavljene u bivšoj Jugoslaviji. Posetioci ove izložbe dobiće priliku da napišu svoju poruku bendu pred koncert u Beogradu.

Kit u Galeriji Ozon

Da li znate kako nastaje književno delo? U jubilarnoj "Noći muzeja" imaćete jedinstvenu priliku da budete svedok i učesnik u samom procesu pisanja! Posmatrajte pisca Velimira Ćurguza Kazimira dok piše priču o beogradskom kitu u izlogu galerije "Ozon", uobličava je, ispravlja, doteruje i pred vašim očima oživljava istoriju. Priča predstavlja rekonstrukciju događaja iz 1953, kad je u centru Beograda bio izložen 11 metara dugačak kit uhvaćen kod ostrva Paga. Kit je ubrzo postao atrakcija, o kojoj je, u to vreme, izveštavala celokupna štampa i koju je za kratko vreme obišlo na desetine hiljada građana, a među njima i pisac priče, koji je u to vreme imao nepunih pet godina. Danas se kostur ovog kita nalazi u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Njeno arhitektonsko veličanstvo - Palata Srbija

Iako se ne radi o premijeri, svakako ne treba zaobići ponovno otvaranje vrata Palate Srbije, inače zatvorene za publiku! Neverovatno blago koje kriju zidovi ove jedinstvene građevine biće posetiocima na dohvat ruke. Jednostavno se opustite i uživajte u čuvenih šest salona, u pogledu na najveći luster na svetu, u umetničkim delima i neverovatnom dizajnu i arhitekturi, koji s razlogom ovu zgradu čine remek-delom moderne arhitekture.

Misaona igra Mankala u Muzeju afričke umetnosti

Podmažite ganglije i savladajte pravila igre koja se igra na čak četiri kontinenta! Pridružite se stanovnicima Afrike, Azije, Južne i Severne Amerike i naučite da igrate ovu fantastičnu društvenu igru. Ukoliko volite kalkulaciju i taktiku, požurite na Senjak i „ukrstite mačeve“ sa iskusnim „mankalistima“. Kroz interaktivnu izložbu i prateći filmski i audio-program otkrivaćete igru iz različitih uglova i osetiti jedinstveni ugođaj koji pruža.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA