Osnovan fakultet za bezbednost u sedištu BIA, studenti ogorčeni zahtevaju kazne!

Odlukom Vlade Srbije u sedištu BIA osniva se Akademija za nacionalnu bezbednost i pored Fakulteta za bezbednost, čiji studenti traže ukidanje ove odluke i krivično gonjenje

  • 3

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Akademije za nacionalnu bezbednost kao visokoškolske ustanove od nacionalnog značaja i pored već postojećeg Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, čiji se studenti bune i traže poništenje ove odluke jer smatraju da je ona "protivzakonita".

Kako za naš portal tvrde studenti Fakulteta za bezbednost, sedište novoosnovane visokoškolske ustanove biće u zgradi BIA, a za dekana ove akademije trebalo bi da bude izabran profesor FPN-a Dragan Simeunović.

"Studentski parlament Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu smatra da je ovom odlukom došlo do grube zloupotrebe državne institucije, čime su prava svih studenata Univerziteta u Beogradu narušena", navodi se u saopštenju parlamenta studenata Fakulteta bezbednosti.

U Vladi Srbije potvrdili su za Telegraf da je doneta odluka o osnivanju visokoškolske ustanove, i dodaju da je ona donesena po zakonu, kao i da je uredno objavljena u Službenom glasniku Srbije.

- Akademija za nacionalnu bezbednost osnovana je odlukom Vlade, objavljena je u Službenom glasniku, a očekujemo da ona počne da radi u školskoj godini 2013/2014 - rečeno nam je u Vladi Srbije.

Studenti Fakulteta bezbednosti smatraju da je Vlada ovom odlukom napravila "parainstituciju" i, kako kažu za Telegraf, ovo je udar na edukativni sistem Srbije.

- Mislimo da je apsurdno da se pravi nova visokoškolska ustanova, naročito u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji u državi, a posebno kada postoji Fakultet za bezbednost koji uredno ostvaruje sve zacrtane ciljeve - kaže za naš portal jedan od članova studentskog parlamenta.

Studenti su se zahtevom za poništenje ove odluke obratili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, vicepremijeru Aleksandru Vučiću, MUP-u Srbije, BIA i Univerzitetu u Beogradu.

"Zahtevamo od vlasti da ovu odluku što pre ukinu ili je preinače, a da se protiv onih koji su učestvovali u njenom donošenju primene mere u skladu sa zakonom. Ovim napominjemo da se ovom odredbom Vlade Srbije i osnivanjem visokoškolske ustanove u sedištu tajne službe, tj BIA-e, krši Zakon o BIA član 11 i član 12 tog pravnog akta", navodi se u saopštenju studenata.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nen

    23. maj 2013 | 18:55

    Pa treba ih fakultet gde ce svi panduri sa trogodisnjom srednjom zanatskog smera moci da zavrse akademske studije bez placanja i postanu inspektori. Na Poslovnoj Beogradskoj mora da se placa,to im ne odgovara.

  • Bunar

    23. maj 2013 | 23:10

    SLOBODA SLOBODA SLOBODA ZA SAŠU I NAMA SE TO MOGLO DOGODITI ŠIRI DALJE ŠIRI DALJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA