RUGLO NA KALEMEGDANU: Pogledajte zašto stranci sa gađenjem gledaju naš grad (FOTO)

Iz JP "Beogradska tvrđava" tvrde da nisu odgovorni što su klupe sa kojih se pruža najlepši pogled na panoramu prestonice zapuštene, a iz "Zelenila Beograd" nisu hteli da govore o tome

  • 9

To da je ulaganje u Kalemegdan neophodno, opšte je poznata stvar. No, za početak bi sasvim dovoljno bilo i da ono što već imamo na ovom mestu od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja, koje stranci prvo posete kada dođu u Beograd, bar održavamo u pristojnom stanju.

Naime, čuvene "Telenorove" betonske klupe postavljene kod glavnog zida Gornjeg grada koji povezuje Despotovu kulu i Defterdarovu kapiju, a sa kojih se pruža ubedljivo najlepši pogled na panoramu prestonice, umesto ponosa predstavljaju pravo ruglo grada.

Otud ne čudi što se prolaznici ne utrkuju ko će pre da zauzme klupe, već ih neretko onako zatrpane pikavcima i nagrđene blatom gledaju sa snebivanjem i gađenjem.

- Bilo me je sramota kada sam video nekoliko stranaca kako jedan za drugim prolaze pored klupa i gledaju ih sa snebivanjem... Nekoliko njih je u razmaku od pola sata htelo da sedne, ali su naposletku svi do jednog odustali, jer im se zgadilo ono što su videli - počinje priču za Telegraf naš sugrađanin M. V. (37), kome je ovo omiljeno mesto, kao i većini Beograđana, i koji neretko goste iz sveta dovodi baš na ovo mesto.

- Nije mi jasno zašto Uprava "Beogradske tvrđave" ne postavi žardinjere, u koje bi pušači mogli da bacaju pikavce, kad već vide da tu sede pušači... Ma, džaba nam svi mostovi kada ovakvi detalji pokvare utisak o celom gradu! - dodaje naš čitalac, koji nam je i poslao fotografiju zapuštene klupe.

Svugde na Zapadu gradske uprave se prilagođavaju navikama sugrađana. To je jedini način da se na balansiran način ukaže ljudima na model adekvatnog ponašanja. To, međutim, ne važi za Srbiju.

Iz JP "Beogradska tvrđava" kažu da na njima ne leži odgovornost što su klupe potpuno zapuštene.

- Mi opominjemo, koliko možemo, ali navike naših ljudi su takve kakve su i mi tu ne možemo ništa - objašnjavaju iz ovog preduzeća i dodaju: - Mislim da ni postavljanje tabli ništa ne bi promenilo. Eto, stavili smo table sa natpisima "ne skačite" i "ne naginjite se", pa opet svako radi po svome.

Iz Uprave "Tvrđave" su nam objasnili i da je za taj deo posla zaduženo JKP "Zelenilo Beograd", međutim, iz ovog preduzeća nisu bili raspoloženi da razgovaraju na ovu temu.

Izgleda da u Srbiji funkcioniše samo udaranje po džepu. To je već duže vreme jedini efikasni metod buđenja ljubavi prema gradu.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA