Otvara se Virtuelni muzej Mihajla Pupina

U sredu će u Beogradu premijerno biti predstavljen Virtuelni muzej Mihajla Pupina u Galeriji nauke i tehnike SANU

  • 1

Zahvaljujući podršci Srpske akademije nauka i umetnosti i kompanije "Telekom Srbija", u sredu će u Beogradu premijerno biti predstavljen Virtuelni muzej Mihajla Pupina u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Pored upoznavanja sa važnim i široj javnosti nedovoljno poznatim informacijama o Mihajlu Pupinu, Virtuelni muzej donosi i potpuno nov način predstavljanja naučne i kulturne baštine. Ulaskom u digitalno doba, omogućen je i pristup muzejima putem interneta, koji ni na koji način ne umanjuje pravi doživljaj posete muzeju.

Muzej je autorski projekat Aleksandre Ninković Tašić, potpredsednice Udruženja Mihajlo Pupin, a kompanija "Telekom Srbija" postarala se da ta, do sada najpotpunija, slika života i dela Mihajla Pupina konačno bude prikazana. Nakon premijernog predstavljanja, muzej će biti otvoren i za širu javnost.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Poznati naučnik, svojim pronalascima ostvario je veliki pomak u razvoju telefonije, pa je i logično što je "Telekom Srbija", kao lider na polju telekomunikacionih usluga u regionu, sa zadovoljstvom podržao otvaranje muzeja koji nosi njegovo ime i predstavlja njegov život, lik i delo.

Projektom Virtuelni muzej odaje se počast brilijantnom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, dobitniku mnogih naučnih nagrada i medalja, počasnom konzulu Srbije u SAD.

Bil Gejts je jednom prilikom izjavio:

"Informatička revolucija u Sjedinjenim Američkim Državama nezamisliva je bez otkrića Mihajla Pupina".

Osim izvanrednih doprinosa koje je dao nauci, Mihajlo Pupin je, prema rečima Lajona Felsa u "Vašington postu", bio jedna od najšarmantnijih i najljubaznijih ličnosti XX veka, dok je njegova životna priča uzbudljiva koliko i njegova naučna otkrića. Zbog toga će, sasvim sigurno, obilazak Virtuelnog muzeja Mihajla Pupina svakom posetiocu biti novo, zanimljivo i veoma poučno iskustvo.

(Telegraf.rs / Telekom Srbija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA