SREĆNA SLAVA: Beograd, Banja Luka i Sarajevo proslavljaju Spasovdan!

Danas je Vaznesenje Gospodnje, u narodu poznatije kao Spasovdan, a ovaj praznik su uzela tri grada kao svoju krsnu slavu: Beograd, Banja Luka i Istočno Sarajevo

  • 6

Spasovdan je pokretni praznik koji se slavi uvek 40 dana nakon Vaskrska i pada u četvrtak. Liturgijom, svečanom litijom i nizom kulturnih manifestacija, tri velika grada proslaviće svoju krsnu slavu.

Beograd je za svoju slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd prestonicom Srbije.

- Posle 46 godina pauze, slava je obnovljena 1993, tako da se ove godine obeležava i dve decenije otkako je ulicama Beograda ponovo prošla litija. Od tada svi čelnici grada učestvuju u ovoj proslavi i mi ćemo tog dana organizovati i prijem u Starom dvoru kako bismo obeležili ovaj značajan praznik – istakao je Danilo Bašić, pomoćnik gradonačelnika i domaćin slave.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, a početak litije je zakazan za 11 časova.

I ove godine Spasovdanska litija kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde je prvo stajanje i gde se čitaju molitve za zdravlje Beograđana, zatim nastavlja Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će biti održana druga molitva.

Litija se potom vraća ulicama Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom do Vaznesenjske crkve, gde je treće stajanje i gde se čitaju molitve u spomen svim palim junacima Beograda.

SLAVLJE U BANJA LUCI

Ove godine slavu grada Banja Luke, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obeležiće zajedno Grad i Parohija banjalučka.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja, od 9 časova, služi se Sveta arhijerejska liturgija, nakon koje će biti obavljen čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda, oko Sabornog hrama, biće organizovana Spasovdanska litija.

Uoči ovog praznika, sinoć je na platou ispred hrama Hrista Spasitelja upriličen bogat kulturno-umetnički program, u kojem su nastupili brojni izvođači, dok je u Banskom dvoru otvorena izložba "Banjalučke priče", autora Tome Marića.

SRBI U SARAJEVU SLAVE

Na svečanosti u Istočnom Sarajevu, sinoć su dodeljene zahvalnice, plakete i povelje istaknutim pojedincima i organizacijama za doprinos razvoju ove lokalne zajednice.

U okviru Spasovdanskih svečanosti, danas je služena  liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama, nakon čega je položeno cveće na vojničkom groblju i centralnom krstu u Miljevićima i u Spomen-sobi poginulim borcima. Biće održan slavski obred i ručak, kao i slavska litija, te godišnji koncert KUD "Slavija".

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    13. jun 2013 | 14:43

    Ne mijasajte Sarajevo u te vase prljave rabote jer zna se da je sakica srbijanaca u Sarajevo.Pisite u jednini jer Banjaluka je pod ingirencijom Sarajeva naucite to srbijanci!

  • Pravoslavac

    13. jun 2013 | 15:32

    Ajde bosnjace Srbskog porekla, vrati se Pravoslavlju pa da ti dodjem na slavu

  • ssss

    13. jun 2013 | 15:36

    Ne laprdaj bosnjo zivota ti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA