Voda ispravna na jednoj od 30 javnih česmi u Beogradu!

- Trenutna neispravnost je izazvana mešanjem zagadjenih voda sa izvorskom, nakon višednevnih kiša - rekla je dr Ivana Ristanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje

  • 1

Najnovija kontrola 30 javnih česmi u Beogradu pokazala je da higijenske standarde zadovoljava jedino voda sa česme u Crkvi Sveta Petka na Kalemegdanu.

Svi ostali uzorci su neispravni, uglavnom mikrobiološki, kao posledica obilnih padavina tokom juna.

- Trenutna neispravnost je izazvana mešanjem zagađenih voda sa izvorskom, nakon višednevnih kiša - rekla je Tanjugu dr Ivana Ristanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ističući da lokalna samouprava ili nadležno javno komunalno preduzeće, na osnovu rešenja inspekcije, postavljaju tablu sa obaveštenjem da voda nije za piće, dr Ristanović je navela da postoji problem sa pojedincima koji skidaju table sa upozorenjem i na taj način ugrožavaju bezbednost ostalih gradjana.

Kvalitet vode za piće iz 15 objekata kontroliše se jednom mesečno tokom cele godine, a sa 15 manje posećenih česmi u periodu od marta do oktobra, rekla je ona i podsetila da zdravstvena bezbednost podrazumeva da je voda ispravna u pogledu fizičko-hemijskih i mikrobioloških osobina.

Objekti sa izvorskom vodom, za razliku od gradskih česmi i fontana koje su priključene na mrežu beogradskog vodovodnog sistema, ne prolaze tretman prečišćavanja i završne dezinfekcije. Zbog toga se u redovnim kontrolama kao najčešći problem registruje mikrobiološka neispravnost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sladja

    29. jun 2013 | 15:08

    Izvori Svete Petke u Rakovici i na Miljakovcu II su zagađeni jer se sva fekalna voda sliva sa Miljakovca III, jer nije rešen problem kanalizacione mreže. Da ne pričam o tome da mnogo njih ispušta svoj fekalni otpad u potok koji vodi do Manastira i da je to velika ekološka katastrofa, a niko od nadležnih neće da reaguje, iako ovaj problem traje godinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA