INDIPENDENT: Beogradska železnička stanica je najžalosnija od svih prestoničkih stanica

- Sa svojim melanholičnim eklektičnim građevinskim stilom, Beogradska železnička stanica mora da je najžalosnija prestonička železnička stanica u Evropi - napisao je reporter britanskog "Indipendenta" u svom tekstu posvećenom povratku Plavog voza

  • 15

Reporter britanskog "Indipendenta" provozao se čuvenim Plavim vozom i po povratku sa tog putovanja napisao reportažu u kojoj se pita: "Ko bi mogao da krivi Srbiju što ponovo hoće da bude pomalo glamurozna, da stvori novu sliku o sebi, nakon što je pod Miloševićevim režimom postala međunarodna parija?"

Za povratak u slavne dane nema boljeg načina od simbolike Titovog luksuznog voza, lične kreacije ovog šoumena svetskog ranga, koji je načinjen da impresionira svetske šefove država i vlada, a danas vozi turiste na relaciji Beograd - Bar, smatra reporter britanskog "Indipendenta" koji se njime provozao.

Hajle Selasije, Jaser Arafat, indijski premijer Nehru, indonežanski predsednik Sukarno, britanska kraljica Elizabeta − samo su neka od imena svetskih državnika koji su 1960-ih i 1970-ih hrlili u Beograd i vozili se ovim vozom kao da nema kraja.

Kupei i danas čuvaju fotografije koje o ovim putovanjima svedoče, dok u njima sedi mnogo skromnija ekipa stranih turista i radoznalih Srba, željna da lično doživi jedno od poslednih velikih "tajnih železničkih putovanja" na svetu.

Putnika nema mnogo, tako da mogu natenane da razgledaju šest luksuznih kupea i predsedničke apartmane. Kvake na vratima od mahagonija, sa inkrustracijama, uglačane su do visokog sjaja, a oplate od kruškovog i orahovog drveta uglancane su voskom i mirišljave.

Stari voz je u punoj formi, i vučen lokomotivom rumunske proizvodnje kreće sa Beogradske železničke stanice. Ali nije sve kao što je nekada bilo. Sa svojim melanholičnim eklektičnim građevinskim stilom, Beogradska železnička stanica mora da je najžalosnija prestonička železnička stanica u Evropi. Dok golubovi lepršaju pod svodovima sumorne dvorane sa šalterima, teško je poverovati da je nekad bila jedna od destinacija Orijent Ekspresa, piše reporter "Indipendenta".

Ostatak reportaže možete pročitati ovde.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic, Independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    14. jul 2013 | 23:15

    Aj bre Englez nemoj da njaške, ako ti se ne svidja ne znam koji si moj dolazio u Beograd i zašto si se vozio plavim vozom.Verovatno da bi nas blatio. Bitno je da je kod vas u Britaniji sve kako treba da bude...I vi sad koji ćete da lupate minuse, razmislite koliko ima važnijih stvari u ovoj zemlji da se uradi od železničke stanice...

  • Nenad

    15. jul 2013 | 02:51

    Jeste jadna, najgoraaa u evropi, istinaa!!!

  • LastHope

    14. jul 2013 | 22:47

    Objasnio-sad ce nasi politicari njihovo bee-bee!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA