PREVARANTI VREBAJU: Obećaju posao, uzmu pare i nestanu!

Lažno obećanje zaposlenja, a pogotovo u inostranstvu čest je mamac za lakoverne sugrađane koji postaju lak plen prevaranata

  • 1

Nekada su najčešći prevaranti na beogradskim ulicama bili šibicari, posle njih pojavili su se dileri deviza koji su žrtvama isplaćivali manje para nego što treba, a danas su najčešće žrtve prevaranata lakoverni građani koji poveruju u obećanje o poslu koji će im biti obezbeđen i za to plate lažnom posredniku po više stotina evra. Naravno, posrednik nestane potom bez traga.

Nedavno je beogradska policija uhapsila Desanku Đorđević (56) koja je od decembra prošle godine pa sve do hapšenja početkom jula prevarila čak 93 osobe i protivpravno pribavila više od 25.000 evra.

- Osumnjičena je krivična dela vršila na taj način što je oštećenima obećavala razne sezonske poslove u Norveškoj, uveravajući ih da će im to završiti jer je navodno dugo radila u toj zemlji i ima poslovne kontakte. Od oštećenih je uzimala obično po 200 evra na ime troškova - kaže Saša Marković, inspektor u odseku za suzbijanje prevara u MUP Srbije.

Broj oštećenih je verovatno i veći, jer nisu svi prijavili da su prevareni.

- Lažno obećanje zaposlenja, a pogotovo u inostranstvu čest je mamac za lakoverne sugrađane. Ponekad nivo prevare bude na teritoriji cele Srbije, pa je takav bio prošlogodišnji slučaj sa čak 700 oštećenih iz cele zemlje - Kaže Marković.

Protiv Desanke Đorđević policija je još 1999. i 2000. godine podnosila krivične prijave zbog istog dela, ali je postupak zastareo jer je zbog bekstva u inostranstvo bila nedostupna. Posle hapšenja kod Đorđevićeve nije pronađen novac, pa će žrtve morati svoje pravo na povraćaj novca da potraže posebnim zahtevom u toku krivičnog postupka.

Žrtve prevaranata najčešće su starije osobe ili ljudi iz unutrašnjosti Srbije koji se zateknu u prestonici. Jedna od čestih oblika prevare je i navodna igra na sreću u kojoj se žrtvi nudi laka zarada.

- Ovo rade organizovane grupe, gde svako ima svoj zadatak. Jedni love žrtvu, drugi su lažni igrači. Obično se igra obaranje kegle i to u iznajmljenim lokalima u centru grada. Načešće lokacije su na Terazijama, Zelenom vencu i u Ulici 27. marta. Prevareni za sat do dva ostanu bez nekoliko desetina hiljada dinara ili nekoliko hiljada evra! - kaže Saša Marković.

Predviđena kazna za ovo krivično delo u zavisnosti od visine materijalne štete kreće se od tri do 10 godina zatvora.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA