• 20

BEOGRADOM SE ŠIRI MISTERIOZNI SMRAD: Voda, đubrivo ili nešto treće?

Neprijatan miris ne potiče od zagađenja Save i Dunava, kažu nadležni. S druge strane iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine ukazuju na blizinu "kolektora otpadnih i kanalizacionih voda u kojima se nalaze organske materije tako da dolazi do isparenja"

  • 20

Neprijatni miris koji se danima širi Beogradom ne jenjava. Najviše su ugroženi stanovnici opština Novi Beograd i Zemun, iako se poslednjih dana na nelagodan miris žale i meštani drugih opština. Sumnja se na metil fenol iz Save i Dunava. Nezvanično obaveštenje koje su meštani Novog Beograda dobili je da se miris širi od "stajskog đubriva koje seljaci u okolini Beograda posipaju po žitu".

Međutim, ono što je ovde čudno jeste što se stajsko đubrivo u ovo doba godine ne baca, a žito je požnjeveno. Takođe, stanovnici ovih opština kažu da prethodnih godina ovakvih "neprijatnih mirisa" nije bilo, iako su njive postojale i tada. Zabrinuti za svoje zdravlje, građani se pitaju na koji način nadležni vode računa o tome šta se dešava sa vodom u našim rekama, pošto se ovakve stvari događaju?

Foto: Panoramio/de8j8a

Foto: Panoramio/de8j8a

Za kvalitet vode Save i Dunava nadležna je vodoprivredna inspekcija, ali je problem što ona radi samo po prijavi građana.

- Mi reagujemo kada se desi neka havarija, neke neuobičajene pojave. Kao inspekcija radimo samo po pozivu. Kada građani, ili rečna policija primete nešto neobično na rekama jave nam i mi onda to ispitujemo - rečeno je nezvanično iz Vodoprivredne inspekcije. Najčešće se, kako navodi naš sagovornik, dešava da "rečna policja kaže da nešto "pluta" po reci".

U tom slučaju inspekcija izlazi na teren i uzima uzorak vode, a dalje se sve dešava po utvrđenom postupku. U slučaju promena na vodi, koje su vidljive okom (mrlje od nafte, prljavština, promena boje...) lako je utvrditi uzrok i zagađivača, dok sa promenama mirisa to zna da bude "teži posao".

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Ono što je problem, kako kažu iz vodoprovredne inspekcije, jeste mali broj inspektora. Na nivou Beograda ima ih samo tri, i kako naš sagovornik navodi, oni ne stižu da rade drugačije, nego uz pomoć građana.

S druge strane iz  Uprave za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove dobili smo odgovor da ove nedelje, uključujući i današnji dan, nije bilo prijave zagađenja vodotoka Dunava i Save. Ipak, kako navode, vodni inspektor je u toku dana bio na području Novog Beograda i Zemuna i zagađenja nije bilo.

U Sekretarijatu za zastitu životne sredine kažu da s obzirom na visoke spoljne temperature i dugi period bez padavina, dolazi do povlačenja vode u priobalju, a da se ne sme zanemariti ni blizina "kolektora otpadnih i kanalizacionih voda u kojima se nalaze organske materije, tako da dolazi do isparenja i oslobađanja neprijatnih mirisa od pomenutih organskih materija usled visokih temperatura."

(M. B.)

Komentari

  • Raša

    Most na Adi je tako postavljen, odnosno stubovi, da je potpuno poremetio tok otpadnih voda u Beogradu. Od kad su postavljeni stubovi u vodi, smrad se pojavio, a sada samo dobija na intenzitetu smrada.

  • Bg

    PKB baca sveze stajsko djubrivo po njivama, a posto znamo da ima na desetine hiljada hektara oranica, lepo pomnozite to sa kolicinom djubriva i eto vam razlog za smrad. Inace stajsko djubrivo treba da odstoji i tek onda da se upotrebi, tada su mu svojstva najkorisnija i nema miris. E sad sto su odlucili da posipaju njive svezim, to bi trebalo da pitamo rukovodstvo PKB-a...

  • Igor

    Gospodo draga, stvar je vrlo jednostavna i proverena vise puta. Smrad potice od svinja koje se gaje u okolnim Nbg i Bg naseljima. Ledine, Surcin, Borca, Ovca i dr. Svake godine je tako kada su visoke temp. i velika vlaznost.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima