Povećan broj davalaca krvi, akcija mora da se nastavi!

Očekivani dnevni priliv u Institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, dok su realne potrebe i do tri puta veće i iznose od 250 do 300 jedinica krvi

  • 4

Dobrovoljni davaoci krvi su se danas i juče odazvali apelu Instituta za transfuziju da hitno daju krv, ali je neophodno da se akcija nastavi, da bi se operacije u bolnicama u Beogradu neometano obavljale.

- Davaoci krvi su došli ''u dobrom broju'', danas do 12 sati je već bilo njih 70 - rekla je direktorka Instituta, dr Snežana Jovanović Srzentić, i dodala da je juče bilo gotovo 200 davalaca, među njima i 10 novih.

Smanjene zalihe krvi su uobičajene za avgust, ali s druge strane je neophodno da se obezbede normalni uslovi za rad zdravstvenih ustanova, jer se kod njih ne osećaju godišnji odmori, rekla je ona.

- Broj davalaca je povećan u odnosu na isti period prošle godine, ali su istovremeno porasle i potrebe beogradskih bolnica - izjavila je dr Jovanović Srzentić, navodeći da je apel Instituta "probudio humanost i u onima koji dosad možda nisu imali čvrstu odluku da daju krv".

Institut za transfuziju krvi Srbije juče je upozorio da su rezerve krvi u Beogradu svedene na minimum i da se može očekivati odlaganja operacija. Očekivani dnevni priliv u Institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, dok su realne potrebe i do tri puta veće i iznose 250 do 300 jedinica krvi.

Govoreći o jučerašnjem kritičnom danu, kada je poslat apel, dr Jovanović Srzentić istakla je da je Institut dobio pomoć službi za transfuziju krvi Sombora, Loznice, Smedereva, Zrenjanina i Čačka, ali i Vojno-medicinske akademije.

Ona je naglasila da građani mogu da budu mirni, jer su obezbeđeni uslovi za vitalno važne operacije, dok se odlažu samo takozvane hladne intervencije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bu!

    30. jul 2013 | 16:38

    Obrezani...vajdu ga!

  • Izujedase me komarci

    30. jul 2013 | 15:48

    Gde su sada Tadic i Nikolic da zavrnu rukave?! A,pa da,nije u toku politicka kampanja

  • VforV

    30. jul 2013 | 15:18

    Sve je to u redu,samo koliko ste para strpali u dzep od izvezene krvi u inostranstvo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA