Koga zvati ako vam prokišnjava u stanu?

Ako ste se probudili i u predsoblju zetekli lokvu veličine omanjeg jezerceta, što se pre vas desilo već mnogim Beograđanima i građanima Srbije, evo šta treba da uradite...

  • 3

Otapanje snega i leda poslednjih nekoliko dana dovelo je do masovne pojave prokišnjavanja vode u stanovima na teritoriji čitavog Beograda, a najviše problema imaju stanovnici Novog Beograda i naselja Borča, Krnjača i Kotež, tako da stanovnici pomenutih područja vode pravu bitku sa viškom vode koji se ovih dana sliva u njihove stanove. Ukoliko imate sličnih problema, evo malog uputstva šta treba da uradite, kako bi ste što pre rešili problem.

Predsednik skupštine stanara 

Čim primetite da imate problema sa prokišnjavanjem, odmah se obratite predsedniku skupštine stanara. Često se prokišanjavanje ne dešava prvi put u zgradi, tako da može da vas upozna kako se to ranije rešavalo, a i on je zadužen da vas uputi u najbližu filijalu Gradskog stambenog preduzeća kojih ima u svakoj beogradskoj opštini.

Nakon prijave problema predsedniku skupštine stanara i razgovora sa njim, raspitajte se kod komšija u susednim stanovima da li i oni imaju problema sa prokišnjavanjem, jer se veoma često događa da imate komšije sa identičnim problemima, a odlazak nekoliko vlasnika stanova u „Stambeno“ sa istim problemom može samo da pomogne, odnosno da se vaša zgrada nađe na listi prioriteta za rešavanje.

Gradsko Stambeno Preduzeće

Sami, ili sa komšijama, neophodno je što pre otići u radnu jedinicu ovog preduzeća na matičnoj opštini. Da bi se oni uključili u popravku, neophodno je da je vaša zgrada pod održavanjem ovog preduzeća, a to je vrlo verovatno, jer oni održavaju oko 13.226 zgrada sa oko 262.045 stanova. Plaćanje “Stambenom” se vrši kroz uplatnicu Infostana.

Spisak adresa i brojeva telefona ovih filijala možete pronaći ovde i to je vaša sledeća stanica u rešavanju problema. Kada stignete u filijalu, popunjavate pisani zahtev u kome navodite sve ono što je u vezi sa problemom u vašem stanu. Prijava se overava i dobijate uputstvo od zaposlenih o dolasku ekipe koja će izvršiti „snimanje“ problema.

U zavisnosti od obima posla, ove ekipa bi trebalo da dođe do vas u roku od nekoliko dana. U radnoj jedinici ostavljate kontakt i poželjno je da budete prisutni po njihovom dolasku, kao bi ih uputili u sve čenjenice vezane za prokišnjavanje u vašem stanu. Ekipa treba da izvrši pregled, utvrđuje obim problema i ocenjuje šta je sve potrebno da se uradi kako bi se zaustavilo curenje.

Nakon toga, oni se vraćaju sa izveštajem u preduzeće i od njega zavisi brzina kojom će doći radnici koji će popraviti krov. Važno je istaći da „Stambeno“ nije zaduženo za čišćenje krovova, već da su za to zaduženi stanari same zgrade. Na krovovima na kojima se nalaze velike naslage snega i leda, radnici neće dolaziti odmah, već će se čekati poboljšanje vremenskih prilika za obavljanje radova.

Kada vaša zgrada dođe na red, oni vas obaveštavaju o dolasku, ekipa majstora stiže i popravlja krov vaše zgrade. U redovnim uslovima ceo postupak se završi za nedelju dana, ali u ovakvim ekstremnim uslovima kakvi su kod nas, popravka može da traje i do mesec dana.

 

Naplata štete

U najvećem broju slučajeva, kada nemate osiguranje, vi ćete snositi troškove nastale od posledica prokišanjavanja u samom stanu, jer nijedno preduzeće neće prihvatiti odgovornost za nastalu štetu u stambenoj jedinici zbog lošeg krova. U zavisnosti od količine prokišnjavanja i naknadnog uništavanja zidova, poda i stolarije, popravka sa nabavkom materijala vas može koštati i do 1000 evra.

Druga opcija je tužba preduzeća koje je gradilo zgradu ili „Stambenog“ zbog ranije loše izvedenih radova na vrhu zgrade. Međutim, iskustvo onih koji su to uradili govori da su procesi dugi i da se pojedinačne tužbe ne isplate, već je najbolje da se udruži nekoliko vlasnika stanova kako bi pokrenuli zajedničku parnicu.

Bolje prolaze oni koji imaju osiguranje stana. Uz uplatnice Infostana, jedna od osiguravajućih kuća dostavlja uplatnice za osiguranje. Tada se obaveštava osiguravajuća kuća, koja šalje svoje zaposlene kako bi procenili štetu. Pravi se izveštaj, i u roku od najviše mesec dana, nadoknađuje vam se šteta.

Ukupni broj stambenih objekata koji su ugroženi prokišnjavanjem teško je utvrditi, pošto pored onih koji se prijavljuju, ima dosta vlasnika stanova koji u sopstvenoj režiji da ne bi čekali i plaćali  privatnim firmama, pokušavaju da poprave krov i zaustave prokišnjavanje.  Kako je saopšteno iz „Stambenog“, sve njihove ekipe su na terenu, a u ovom trenutku imaju prijavljeno više od 1000 stanova koji prokišnjavaju. Pokušaće da u što kraćem vremenskom roku  pomognu najugroženijima.

I. Mitkovski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    4. februar 2015 | 02:05

    Najsmesnije je kad u Trznim centrima prokisnjava krov. Mi u TC gde poslujemo ne mozemo nikako da se dogovorimo da se izdvaja 5 evra po lokalu za odrzavanje, i krov prokisnjava godinama. Bruka i sramota kako se ljudi ponasaju.

  • telegrafrs

    20. februar 2012 | 10:45

    Šta raditi i koga zvati ako vam prokišnjava u stanu? http://t.co/pHZkn2kv #Beograd

  • bilja_gypsy

    20. februar 2012 | 10:46

    Jos jedan veoma koristan i dobar text u Telegrafu http://t.co/TfHaAAad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA