CINS OTKRIVA: Đilas i grad Beograd kupovali priznanja i nagrade! (FOTO)

Dragan Đilas i grad Beograd u julu 2012. dobili u Dablinu nagradu Najbolji grad i Najbolji menadžer godine, a iz budžeta isplaćeno oko 18.000 evra za učešće na ceremoniji i izradu nagrade

  • 47

Grad Beograd je u julu 2012. godine dobio nagradu Najbolji grad, a gradonačelnik Dragan Đilas nagradu Najbolji menadžer godine. Nagrade su uručene na svečanosti u Dablinu, glavnom gradu Irske. Ipak, kako otkriva CIN i CINS (Centar za istraživačko novinarstvo) ove nagrade su po odobrenju gradonačelnika plaćene oko 18.000 evra (grad je iz budžeta isplatio blizu 11.000 evra za učešće na ceremoniji, a samo za nagrade plaćeno je oko 7.300 evra).

Pored Beograda i Đilasa pojedinci i firme iz BiH i Srbije su takođe dobili nagrade Evropske poslovne skupštine iz Oxforda koje nisu rezultat stvarnog kvaliteta, već je za njih plaćeno po nekoliko hiljada eura. Međutim, novinari Centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS) su otkrili da se iza dodele nagrada krije unosan biznis.

O ovoj temi je otvoreno progovorio rektor "Megatrenda", prof. dr. Mića Jovanović, otkrivši da se iz čitave priče povukao kada je saznao da je u pitanju samo unosan biznis, a ne nagrađivanje po stvarnom kvalitetu.

UOBIČAJENO JE PLATITI KOTIZACIJU I IZRADU?

U Dablin su putovale zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić i stručni saradnik u Službi za informisanje Sonja Stojanović. Pašićeva kaže da je Grad Beograd nekoliko meseci unapred dobio obaveštenje o nagradi, ali ne zna kako je tekla procedura odabira.

- Uobičajeno je da se plate različite kotizacije za ta predavanja, seminare i ostalo što je bilo sadržano u tome, plus izrada same nagrade. Nagrada je stvarno kvalitetno napravljena. Ja sam to svuda nosila sa sobom - kaže Pašićeva.

Dan nakon dodele, gostujući u "Dnevniku 2" Radio-televizije Srbije, gradonačelnik Đilas je izjavio da nagrada koju je Beograd dobio pripada svim građanima Srbije, a nagrada koju je on lično dobio celom timu koji je u prethodnom periodu vodio Beograd.

Pojedinci i firme iz BiH i Srbije su dobili nagrade Evropske poslovne skupštine iz Oxforda koje nisu rezultat stvarnog kvaliteta, već je za njih plaćeno po nekoliko hiljada eura.

Institucije, privatne firme i pojedinci iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije godinama dobijaju nagrade Evropske poslovne skupštine (EBA) iz Oxforda i to predstavljaju kao značajan rezultat, ostvaren u prestižnoj konkurenciji.

Nagrade i učestvovanje na ceremonijama dobitnici plaćaju u iznosima od po nekoliko hiljada evra. U nekim slučajevima novac za pokriće troškova je izdvojen iz javnih budžeta. Kriterijumi za izbor nigde nisu precizno objašnjeni.

NAGRADE POSKUPELE

Novinari su utvrdili da je u proteklih nekoliko godina EBA dodelila veći broj nagrada pojedincima i institucijama iz BiH i Srbije. Neki su nagradu dobili i više puta.

Između ostalih, dobitnici iz BiH su: privatni univerziteti Apeiron iz Banjaluke, Slobomir P iz Bijeljine i Internacionalni Univerzitet Travnik, kao i Mikrokreditna fondacija Prizma iz Sarajeva. Istovremeno, sa ovim institucijama nagrađeni su i njihovi čelni ljudi.

Među dobitnicima iz Srbije su: Miroslav Bogićević, vlasnik šabačke kompanije Farmakom MB, zatim firme Aks Express Kurir iz Šapca, Delta Petrol iz Kladova, Ekoterm 2001 iz Kragujevca, Visoka poslovna škola u Novom Sadu i njen direktor Radovan Tomić, kao i Megatrend univerzitet iz Beograda i njegov osnivač Mića Jovanović.

Jovanović i Megatrend su dva puta dobijali EBA nagrade: prvu − Sokratovu − 2007. godine, a godinu kasnije i Nagradu za evropski kvalitet.

Jovanović je na internetskoj stranici EBA naveden kao član Sokratovog komiteta koji odlučuje o nominacijama i rangiranju za tu nagradu. Jovanović kaže da je istupio iz Komiteta pre nego je i sam dobio priznanje, a kasnije je i prestao da sarađuje sa organizacijom.

- U početku je to bila dobra ideja, a posle sam se iz toga povukao kada sam video da je to samo jedan unosan biznis. Izgubila se selektivnost i odjednom su počeli da dele na stotine nagrada - kaže Jovanović.

Dodaje da se nagrada u odnosu na period kada je on bio jedan od dobitnika veoma komercijalizovala – Sokratovu nagradu platio je svega 124 evra i to izradu same nagrade.

Samo na samitu u Oxfordu 2012. godine bilo je čak šest predstavnika kompanija i organizacija iz Srbije, od kojih je deo i nagrađen.

- Pismo počinje sa: "Poštovani gospodine, pratili smo vaša naučna dostignuća. Vidimo da ste vi lider (...)", i tako vas nahvale da pomislite: Au, što sam ja važna faca, i onda vas tako navuku. To je tipsko pismo koje svima šalju, samo menjaju imena i nazive institucija - objašnjava Jovanović.

Organizaciju EBA-e čine: Klub rektora Evrope, Međunarodni klub lidera, Viteški red grand mastera La Valette i Međunarodni komitet Sokrat.

Iako je na njihovom sajtu navedeno da su nevladina organizacija, prema podacima britanskog poslovnog registra EBA je osnovana 2000. godine kao privatna kompanija. Njen jedini vlasnik i jedan od direktora je tridesetjednogodišnji državljanin Ukrajine Ivan Savov.

(Telegraf.rs / Izvor: CIN / CINS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lara

    29. avgust 2013 | 15:12

    Kakve gluposti oni plaćaju. Bolje da su pomogli nekome da preživi. Razbacuju se parama koje nisu njihove.

  • Стварно...

    29. avgust 2013 | 15:03

    А после им смета Томина диплома ...

  • Borka

    29. avgust 2013 | 15:34

    Ma nije Đilasu zbog Beograda da kupuje nagrade, već je želeo da podigne sebi rejting kupovinom nagrade za sebe. Sramota, na niske grane je spao i on očekuje da ga narod poštuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA