SUD ILI OPŠTINA? Saznajte gde za najmanje para overiti dokument!

Dok u sudovima opšte nadležnosti overa dokumenata košta do 230 dinara, istu uslugu u opštinama možete platiti i nekoliko puta skuplje

  • 4

Barem nekoliko puta godišnje, u različite svrhe, potrebne su vam overene kopije dokumenata. Svaki dokument može se overiti u opštini ili sudu opšte nadležnosti. Iako je svejedno gde će vam "lupiti pečat", cene ove usluge se znatno razlikuju u različitim institucijama.

Tako, u sudovima opšte nadležnosti, kao što su npr. Prvi i Drugi osnovni sud overa dokumenta košta 160 dinara po stranici plus 70 dinara za kopiju koja ostaje u sudu. Kada su u pitanju ugovori, visina njihove overe određuje se na licu mesta kada službenici utvrde o kakvom se ugovoru radi. Visina takse za overu dokumenata u sudovima određena je Zakonom o sudskim taksama.

Što se tiče overe dokumenata u opštinama, to je priča za sebe. Koliko košta overa dokumenata, najčešće nećete saznati dok ne odete na lice mesta, jer, kako kažu službenici, oni "moraju da utvrde šta overavate, pa ćete tek onda utvrditi koliko to staje". U svakom slučaju, ova usluga zavisi od dokumenta, ali se razlikuje i od opštine do opštine. Tako overa npr. kopije diplome na Čukarici košta 650 dinara, dok je na nekim opštinama i dvostruko jeftinija.

U svakom slučaju, overa dokumenata u sudu, umesto u opštini, najčešće je i do nekoliko puta jeftinija! 

Pre nego što krenete da overite dokument, raspitajte se i o tome da li je overavanje dokumenta za vašu svrhu oslobođeno plaćanja taksi.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    16. septembar 2013 | 12:32

    Overava se i plaća taksa samo za originalni dokument,a kopije mogu da prave državni organi ako im trebaju i ako im stranka dozvoli,to nikako ne treba da plaća stranka,ja sam to u sudu tako uradio,pa su zvali šefa kome sam objasnio da oni poseduju kopir aparat za njihove potrebe,a meni ta kopija ne treba niti sam dužan da je platim

  • Goran

    16. septembar 2013 | 10:32

    Nije tačno da su ovlašćenja besplatna.Pre nedelju dana platila sam ih u Opštini Zvezdara.

  • Haj

    16. septembar 2013 | 10:37

    Koga lažeš Majo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA