STEFANOVIĆ: Smenićemo Ðilasa!

Prvi čovek beogradskih naprednjaka smatra da gradska vlast više nema poverenje građana i dodao da će odluka o inicijativi tog odbora za pokretanje promene vlasti u Beogradu biti doneta do 25. septembra

  • 49

Predsednik Skupštine Srbije i prvi čovek beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da će SPS i PUPS, koalicioni partneri SNS, u razumnom roku dati odgovor na inicijativu naprednjaka za promenu vlasti u Beogradu, ali ne smatra da je potrebno da ih ubeđuju da su promene neophodne, jer svako vidi da glavni grad ne ide u dobrom pravcu.

On smatra da gradska vlast na čelu sa Draganom Ðilasom više nema poverenje građana.

- Verujem da će PUPS uvideti da je blanko podrška bilo kome pogrešna i da će odlučiti da podrži jednu suštinsku reformu u Beogradu, koja će dovesti do smanjenja duga od 820 miliona evra, razvoja grada i privlačenje investitora - rekao je Stefanović listu "Danas".

Stefanović je kazao i da SNS ima više potencijalnih kandidata za gradonačelnika.

- SNS ne seče preko noći, niti joj je najvažnije da preuzme vlast. Razgovarali smo sa građanima, smišljali program i plan konkretnih rešenja, predlagali promenu Statuta grada kao najznačajnijeg akta. Upozoravali smo na "Bus plus", brojne afere, kolaps gradskog prevoza. Ali činjenica je da Beograd ne ide u dobrom pravcu i da (Dragan) Ðilas mesto gradonačelnika koristi za političku samopromociju, ojačavanje svoje pozicije u DS-u i stalne obračune sa republičkom vladom, ne želeći s njom suštinski dogovor - rekao je Stefanović.

On je dodao da je odlazak Aleksandra Antića iz Skupštine grada na ministarsku funkciju koincidencija i nije presudno uticala na pokretanje smene vlasti.

Stefanović je rekao da SNS ne beži od izbora, to je za tu stranku potpuno legitimno i ne plaši ih se.

- Ako DS i Ðilas misle da će nas stalnim pozivanjem na izbore uplašiti, verujte da greše - istakao je Stefanović.

Povodom Ðilasovog predloga za promenu zakona i izbor gradonačelnika neposrednim putem, Stefanović je rekao da je Ðilas promenio zakon godinu dana pre izbora u maju 2008, plašeći se njihovog ishoda i popularnosti Aleksandra Vučića.

- Promene izbornog sistema u godini izbora ili kada se izbori očekuju su nekorektne i nedemokratske, jer bi tako svaka vladajuća većina mogla pred svake izbore da menja izborni sistem i da ga kroji prema sebi. Pošto je DS izabrala ovaj model po kome već dva mandata vlada u Beogradu, korektno je da Beograđani po istom modelu izaberu i sledeću vladajuću većinu. Neka Ðilas bude prvi na listi, građani će onda znati da glasaju za njega kao gradonačelnika - rekao je Stefanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bane

    12. septembar 2013 | 18:02

    Đilas bi trebao da prihvati realnost da vladajuću koaliciju na republičkom nivou čine, SNS i SPS, za razliku od 2008. godine kada je vladajuću koaliciju na republičkom nivou činio DS i SPS, i ako je bilo u redu da se vlast sa republičkog nivoa preslika na nivo Beograa 2008. godine, onda je to isto u redu i 2013. godine. Druga realnost, koji Đilas treba da prihvati, je da DS nema više, posle otkrivanje brojnih afera, ni blizu podršku u Beogradu kakvu je imao prošle godine, što su pokazali i izbori u Zemunu, a pokazaće i eventualni novi izbori u Beogradu.

  • olivera

    12. septembar 2013 | 13:45

    Ne stoji agrument DS-a da bi formiranje nove većine bilo protiv volje građana Beograda zato što je na izborima u Beogradu najviše mandata dobio DS, jer stvar je jasna, onaj koji ima podršku najmanje 56 poslanika u gradskoj skupštini formira vlast.

  • solista

    12. septembar 2013 | 19:01

    Pravila igre su vrlo prosta. Izgleda da Đilas još uvek nije shvatio da se gradonačelnik Beograda ne bira više direktno, nego da ga bira skupštinska većina. Neka mu neko već jednom to objasni, pa da konačno shvati realnost i prestane da priča kako gradonacelnik treba da bude onaj ko je dobio najviše glasova, na prošlogodišnjim izborima, a da ne pričamo o tome da se rejting stranaka drastično promenio, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA