Forum beogradskih gimnazija zahteva ukidanje Vukove diplome

Ukidanje bi doprinelo stabilizaciji sistema vrednosti u osnovnim i srednjim školama, pravičnijem ocenjivanju, boljoj motivaciji učenika i boljem radu nastavnika, navedeno je u saopštenju

  • 2

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas pismo ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću u kome traži da se ukine Vukova diploma.

- Vukova diploma se odavno pretvorila u svoju suprotnost. Još od šestog razreda roditelji i učenici vrše pritisak kako bi se četvorke popravile na petice jer bi dete moglo da bude vukovac. Svima je poznato da je Vukova diploma odavno izgubila na značaju, da se događa hiperprodukcija vukovaca i da se učenicima poklanjaju petice samo da bi bili vukovci - navodi se u saopštenju u kome se tvrdi da i sami nastavnici i škole doprinose preteranoj "proizvodnji" vukovaca.

Kako tvrde u ovom forumu, vukovcima se daje lažni osećaj vrednosti i lažna nada da će biti uspešniji u životu od drugih, da bi se kasnije ispostavilo da su oni sasvim prosečni učenici i neuspešni studenti. Kako dodaju, ukidanje ove diplome bi doprinelo stabilizaciji sistema vrednosti u osnovnim i srednjim školama, pravičnijem ocenjivanju, boljoj motivaciji svih učenika i boljem radu nastavnika.

U Forumu beogradskih gimnazija, sindikatu koji se bavi uslovima rada nastavnika, ali i kvalitetom obrazovanja, navode i da je afera oko male mature otkrila niz slabosti našeg obrazovnog sistema, a da je sve što je posle toga usledilo, otkrilo negativni uticaj Vukove diplome u školskom sistemu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Covek

    16. septembar 2013 | 12:43

    To je 100% istina

  • zoran

    20. septembar 2013 | 09:29

    Treba je ukinuti jer na taj nacin ce biti postedjena deca koja vredno uce velike nepravde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA