DOBIJA LI BEOGRAD NOVU VLADU? Ključ grada u rukama SNS-a i SPS-a!

Na sednici Skupštine Beograda 24. septembra biće poznato da li je postignut dogovor na relaciji SPS-PUPS-JS, SNS i DSS i hoće li i na koji način prestonoca Srbije dobiti novu Vladu

  • 2

Ni pet dana pred sednicu Skupštine grada Beograda, koju je zakazao Zoran Alimpić, još nema dogovora SPS-a i SNS-a oko toga da li će na ovoj sednici i na koji će način biti smenjen gradonačelnik Dragan Đilas, saznaje Telegraf.rs!

Zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić zakazao je za utorak, 24. septembar, sednicu gradskog parlamenta, a prema utvrđenom dnevnom redu, pred odbornicima bi trebalo da se nađu: Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i  četvrtog razreda osnovnih škola, Predlog odluke o auto-taksi prevozu, kao i Predlog odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

Na dnevnom redu je i Predlog dopune Programa uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2013. godinu, nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predlozi odluke o vodosnabdevanju i promeni naziva pojedinih ulica.

Na ovoj sednici bi, prema najavama, trebalo da svima postane jasno ima li gradonačelnik Beograda i lider DS-a Dragan Đilas većinsku podršku u Skupštini i hoće li doći do njegove smene.

Kako saznaje naš portal, za smenu gradske vlasti trenutno su u opciji dva scenarija, prema prvom aktuelna vlast neće imati kvorum i većinu, čime će u Beograd biti uvedena prinudna uprava koja će upravljati prestonicom do izbora, a drugi plan je da dođe do prekomponovanja vlasti koju bi od sada činile SNS, SPS-PUPS-JS i DSS.

Demokratska stranka najavila je da će do kraja nedelje podneti inicijativu za izmenu tri zakona kako bi se omogućilo da se gradonačelnici biraju direktno, čime će se, kako su naveli, "sprečiti prekrajanje izborne volje građana u Beogradu i drugim gradovima".

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić kaže da Dragan Đilas želi direktne izbore za gradonačelnika Beograda jer zna da mu protivnik neće biti Aleksandar Vučić.

On je rekao da će Srpska napredna stranka evenutalnu odluku o svom kandidatu za gradonačelnika doneti na stranačkim organima, sa čim će na vreme upoznati javnost.

Babić je dodao da će ta osoba biti neko iza koje će stati SNS i koja će raditi u najboljem interesu Beograda.

Babić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je Đilas 2007. promenio izborni zakon kako bi izbegao direktan duel sa Vučićem, koji mu je tada bio protivkandidat "jer je znao da ne može da ga dobije".

Prema njegovim rečima, 2004. godine je obavljen direktan izbor za gradonačelnike, ali je 2007, samo nekoliko meseci pre izbora, promenjen Zakon o lokalnim izborima "kako bi se onemogućio direktan izbor gradonačelnika", što je on ocenio skandaloznim.

- Tada je (Dragan Đilas) promenio zakon da bi pobegao od direktnih izbora i tada je to bilo legitimno, demokratski i odlično. Sada, kada je izvesno da Vučić neće biti kandidat SNS-a, postoji potreba da se menjaju uslovi samo da bi odgovarali Demokratskoj stranci i Draganu Đilasu - rekao je Babić.

On je naveo da takvo "silovanje demokratije i izborne volje" ne sme da se dozvoli niti da se stvaraju uslovi koji će odgovarati samo jednom čoveku, "ma koliko bio bogat kao što je Đilas ili misli da je toliko moćan".

Babić je dodao da promene zakona traže dublju analizu, javna slušanja, kao i mišljenja ostalih gradonačlenika i predsednika opština. "Samo se pitam šta se promenilo kod Đilasa, osim možda neka nova hrabrost, samo zato što Vučić neće biti kandidat. Zašto traži uslove izbora samo na način koji njemu odgovara", upitao je Babić.

PRIVREMENE MERE ILI PREKOMPONOVANJE VLASTI!

Do uvođenja privremenih mera u Beogradu stiglo bi se na taj način što Socijalistička partija Srbije 24. septembra ne bi predložila svog kandidata za predsednika Skupštine grada koji bi na tom mestu nasledio lidera beogradskih socijalista Aleksandra Antića koji je otišao u Vladu Srbije.

Uporedno sa odbijanjem da SPS predloži zamenika Antića, ona mora da odbije i da obezbedi kvorum za rad, a u tome treba da se saglase i sa svojim partnerima iz republičke vlade SNS-om.

To bi praktično značilo da je probijen rok od tri meseca u kome je gradski parlament dužan da održi bar jednu sednicu i Vladi Srbije bi automatski bilo omogućeno imenovanje privremenih organa rukovođenja u Beogradu. Nakon toga bi u skladu sa zakonom bili raspisani izbori i to najkasnije za početak februara.

Prema drugom scenariju, u prestonici bi došlo do prekomponovanja vlasti, posle čega bi SNS, DSS i koalicija oko SPS upravljale Beogradom u narednih šest meseci do raspisivanja izbora u martu naredne godine.

PUPS I DSS ZA SADA BEZ KOMENTARA O SMENI DRAGANA ĐILASA!

DSS se do sada nije izjašnjavao da li bi prihvatio da uđe u Vladu Beograda zajedno sa SNS-om i koalicijom oko socijalista, ali kako Telegraf.rs saznaje, najverovatnije će stranka Vojislava Koštunice pružiti podršku manjinskoj vladi socijalista i naprednjaka.

Nikola Nikodijević, član Gradskog veća i sekretar IO GO SPS Beograda, rekao je za "Danas" da iako je PUPS potpuno autohtona stranka, jedinstvene odluke su do sada stalno donošene na nivou koalicije.

Potpredsednik PUPS Milan Krkobabić smatra da su izbori jedino pošteno rešenje za smenu vlasti u Beogradu, i dodaje da ta stranka ne želi da odustane od koncepta socijalne politike koji se poslednjih pet godina uz pomoć gradonačelnika Dragana Đilasa sprovodi u prestonici Srbije.

- Kako objasniti da Milan Krkobabić odustaje od koncepta da svaka opština mora da ima dnevni boravak za decu ometenu u razvoju? Kako reći roditeljima dece koja boluju od autizma da odustajemo od izgradnje njihovog objekta? Kako PUPS sad da odustane od toga zarad promene gradonačelnika, tri gradska sekretara ili tri člana veća? To su stvari koje se ne dovode u istu ravan - ističe Krkobabić.

On napominje i da provincijalni duh prekomponovanja vlasti karakterističan za "srpske palanke“ ne prolazi u Beogradu, da Beograđani vrednuju samo konkretne i praktične rezultate neke politike zbog čega su u tom gradu uvek vladali samo pobednici.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haj

    19. septembar 2013 | 17:49

    Svi normalni ljudi vide da je jedino i pošteno rešenje izbori.A ovi koji komentarišu da je Đilasu lakše jer se neče kandidovati Vučič su izgleda zaboravili kakav je bio odnos između njih dvojice na poslednjim izborima u Beogradu .Zašto se sns boji izlaska na izbore pa valjda imaju nekoga sposobnog da izađe na crtu ds-u.NamaBeograđanima nije bitno iz koje je stranke gradonačelnik nego šta može da uradi to jest šta je uradio.

  • Cipi

    19. septembar 2013 | 22:55

    Kao sto je reko Krkobabic Beograd nije palanka!!!!!! A siguran dam da i nece biti!!! Zato naprednjaci i nece na izbore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA