SMENJEN: Dragan Đilas nije više gradonačelnik Beograda! (FOTO)

Lider Demokratske stranke neće više obavljati funkciju gradonačelnika Beograda, odlučeno je na sednici Skupštine grada, a takvu odluku podržalo je 60 od 110 odbornika

  • 26

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas smenjen je odlukom većine odbornika sa mesta gradonačelnika Beograda, a na inicijativu koju su podneli odbornici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije.

Nepoverenje lideru Demokratske stranke na mestu gradonačelnika Beograda iskazalo je tajnim glasanjem 60 odbornika Skupštine grada, glasovima SNS, DSS, SPS-JS i PUPS.

Đilas je smenjen na tajnom glasanju, što je uobičajena procedura predviđena Statutom grada. Odobrnici DS-a nisu učestvovali u glasanju.

Više od 5 sati trajala je rasprava o inicijativi za razrešenje gradonačelnika Beograda. Đilas se na kraju rasprave zahvalio dosadašnjim koalicionim partnerima SPS-u i posebno PUPS-u, kao i SDPS-u koji je ostao uz njega "do kraja mandata".

On je zahvalio i LDP-u i URS-u sa kojima je bio u koaliciji u prošlom sazivu.

Dragan Ðilas izjavio je da je njegova smena politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem", te da nema veze sa rezultatima koje je aktuelna gradska vlast postigla.

- Jasno je da moja smena nema veze sa onim što smo uradili u ovih pet godina, to je politički odgovor na ono što sam govorio u proteklom periodu, a to je da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem – rekao je Ðilas novinarima u gradskom parlamentu.

Navodeći da ne želi da izgovara teške reči, Ðilas je rekao da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je urađeno, i zahvalio je Beograđanima na podršci.

Ðilas je istakao i da će se, kad god budu raspisani izbori za prvog čoveka grada, ponovo na njima kandidovati.

On je rekao i da veruje da će Beograd na izborima, kad god budu bili raspisani, a on ih očekuje na proleće, pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad zdrav i ispravan put.

Ta tačka je stavljena na dnevni red sa 57 glasova "za". Zatim je određena pauza od 20 minuta da se konstatuju ostavke odbornika koji više nisu u Skupštini grada Beograda poput Aleksandra Antića, koji je sa mesta predsednika gradske skupštine otišao na mesto ministra saobraćaja u Vladi Srbije.

Đilas se pre dolaska na sednicu oglasio na Tviteru, gde je napisao da je ponosan na Beograd koji je aktuelna gradska vlast razvijala uz podršku svih građana.

DSS: ĐILAS SMENJEN ZBOG METROA I EKIPA!

Odbornik DSS Nebojša Bakarec kaže da je glavni razlog za smenu Dragana Đilasa metro, a Andreja Mladenović kaže da je razlog to što "Beogradom upravljaju ekipe".

On je pozvao DS da "čestito i muški" podnese smenu gradske vlasti. Bakarec je u raspravi o razrešenju Đilasa u ostale razloge ubrojao izgradnju mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, razvlašćivanje prigradskih opština, gušenje prava na reč opozicije u poslednjih pet godina...

- Most je podignut mimo Zakona o javnim nabavkama, na pogrešnom mestu i to tako što je DS 2003. ili 2004. godine organizovao izložbu posle koje je 20.000 građana odabralo najlepši most, a nisu pitali koliko će to da košta - rekao je Bakarec, i dodao da je projekat beogradskog metroa potpuno pogrešan pristup u uvođenju šinskog saobraćaja.

Bakarec je dodao i da prvi put za pet godina Skupština grada ima smisla, jer je do sada gušeno pravo opozicije na reč i iz skupštinske sale "ni ptica nije mogla da izleti".

Gradska vlast je, naveo je Bakarec, u Skupštini grada odabrala princip rada kao da je gradski parlament "protočni bojler", a u tom periodu je, kako tvrdi, opoziciji oduzeto pravo na istupanje "u medijskom servisu Beograda" (Studio B) u koji, kako tvrdi, Beograd ulaže dva miliona evra.

SPS: IZBORI ZA NOVOG GRADONAČELNIKA NA PROLEĆE!

Član Gradskog veća Beograda iz SPS Nikola Nikodijević izjavio je da se socijalisti zalažu za to da se sledeće godine na proleće održe izbori za grad Beograd.

On je najavio da će već do sutra početi razgovori sa SNS i drugim stranakama u Skupštini grada o daljem funkcionisanju gradske vlasti i istakao da su svi modaliteti mogući i da će onaj koji budu smatrali najsvrsishodnijim i primeniti.

On je precizirao da su to - prekomponovanje vlasti sa ograničenim rokom do proleća sledeće godine, uvođenje privremenih mera ili prekomponovanje vlasti na tri ili šest meseci.

- Naš predlog je da sledeće godine budu izbori, a da li će biti prekomponovanja na tri ili šest meseci ili privremena uprava su modaliteti o kojima ćemo razgovarati. Već sutra počećemo razgovore sa partnerima o modalitetima funkcionisanja Beograda i odluka će svakako biti u najboljem interesu Beograđana - rekao je Nikodijević.

ZA IZBOR NOVOG GRADONAČELNIKA ROK 30 DANA ILI PRIVREMENA UPRAVA!

Zajedno sa izglasavanjem nepoverenja gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, sa njim je pala i cela gradska vlada, a za izbor novog gradonačelnika aktuelni saziv ima 30 dana.

Ukoliko u tom roku ne bude sazvana nova sednica gradskog parlamenta i ne bude izabran novi gradonačelnik, uvodi se privremena uprava, koju imenuje Vlada, to jest privremeno veće od pet članova koje upravlja gradom.

To veće funkciju obavlja dva meseca, a nakon toga se raspisuju izbori. Za izbor predsednika Skupštine Beograda ne postoje rokovi.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fantomacan

    24. septembar 2013 | 16:40

    Sramota,covek je uradio vise od bilo koga za beograd,verovatno je krao,ali i njegovi predhodnici su krali a nista nisu ostvarili i ostavili iza sebe...

  • aplio

    24. septembar 2013 | 16:32

    Žalosno,da li vredi ići na glasanje?Kao u vreme Staljina,strašno!

  • Marko Milojevic

    24. septembar 2013 | 16:27

    Jedini gradonalcenik na Svetu koji je tezak milione... nigde kao u Srbiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA