BAHATOST NA VRAČARU: Presekli kuću na pola, stanari se boje za živote! (FOTO)

U centralnoj gradskoj opštini u Beogradu, na Vračaru, stanovnici u jednoj ulici ostavljeni su na milost i nemilost. Zgrada stara 107 godina presečena je na pola i niko od nadležnih se nije uplašio od moguće nesreće koja je mogla biti izazvana

  • 17

Stanarima kuća u Šumatovačkoj ulici u Beogradu, presekli su dvorište i kuću na pola, napravili im krater na pola placa i planiraju da tik do kuća naprave benzinsku pumpu. Kuća je sagrađena 1906. i pitanje je dana kad će se srušiti.

Svako jutro stanare bude zvuci kopanja, mašina i lupanja s gradilišta. Dan im počinje, hteli ili ne, kad i radnicima, jer je od buke nemoguće spavati. Ogromno dvorište na Vračaru se sastojalo od jedne veće kuće s visokim parterom u kome se nalazilo oko 14 stanova, više kuća i podruma.

S delom naslonjenim na Južni Bulevar izlazili su i na tu ulicu. Pre pet godina su počeli problemi za ljude koji tu žive.

Naime, firma "G Invest" kupuje tri stana – dva u prizemlju i jedan na visokom parteru. U decembru prošle godine kreću da ruše stanove, pritom i noseće stubove kuće. Presecaju terasu, kuću ostavljaju bez temelja i otkrivaju krov. Posle toga investitori odlaze i ne pojavljuju se više. Do pre malo manje od mesec dana.

Tad dolaze buldožeri, radnici, kamioni, mašine, ruše plac i dvorište na pola. Kuću s visokim parterom i terasama seku na pola i stanare ostavljaju da se mole bogu da se kuća ne sruši.

- Kad prolaze autobusi i kamioni, kuća počinje da se trese. Bojim se za bezbednost svoje porodice. Investitori su obećali betonske stubove, ali ništa od toga - kaže gospođa Veselinka čiji se stan nalazi do onih koji su srušeni i da se ljudi krste kad vide kako sve to izgleda.

Krenuli su radovi, pa pored svakodnevne buke koju su proizvodile mašine, iskopan je i krater dubine oko tri metra. S terase se može videti ponor koji seže do šest metara. Rezervoar s benzinom će se nalaziti tik do kuća, a tu se postavlja pitanje koliko pumpa mora da bude udaljena od  stambenih objekata.

- Već mesec dana su nam uzurpirali dvorište. Postavljene su barake u dvorištu za radnike, buka je po ceo dan. Bukvalno. Očekujem da će svaki dan da se sruši kuća, tuga je šta se dešava. Niko se ne brine za ljudske živote - kaže stanar dvorišne kuće, dodajući da svaku noć strahuje za život svoje dece.

Pre par godina u ulici iznad, Dubljanskoj, desila se slična stvar. Zbog nepravilnog izvođenja građevinskih radova popucali su šipovi na susednom placu, tri kuće srušile su se u rupu duboku 15 metara. U nesreći niko nije stradao, a stanari urušenih kuća, kao i korisnici dva dvorišna objekta, privremeno su raseljeni.

Na tabli o informacijama za firme koje su uključene u ceo proces, preduzeće za upravljanje projektima i izvođenje građevinskih radova "G Invest" je prodalo plac kompaniji "Bates d.o.o.", kad su sve rasparčali. U Južnom Bulevaru postoje već tri pumpe, trenutno se gradi četvrta. Nekadašnji Bulevar Crvene armije je dugačak svega 1,8 kilometara.

Dakle, "G Invest" kupuje deo placa, ruši jedan deo kuće i bagerima iskopava dvorište pre par meseci. Plac prodaje kompaniji "Mol Serbia" koja počinje da gradi benzinsku stanicu. Za informacije o radovima svi kojima smo se obratili slali su nas na neke druge instance, jer su nam rekli da oni nisu odgovorni. Firmu "G Invest" nismo uspeli da kontaktiramo, jer su im svi telefoni nepostojeći.

Iz opštine Vračar kažu da gradilište nije u njihovoj ingerenciji i da su im mogućnosti ograničene.

Poslali smo pitanja vezana za plac na Vračaru Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda, odgovorili su nam sa akatima i brojevima dozvola. Po njima, sve po propisu i u skladu sa odgovarajućim aktima.

Stanare dvorišta najviše zanima koji je to zakon ili zakonski akt koji dozvoljava da se kuća preseče na pola i da se sruše noseći stubove iste?

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    29. oktobar 2013 | 18:12

    Ma to ce sad Dacic i Vucic da rese - oni su super - heroji koji sve mogu

  • Au bracjala

    29. oktobar 2013 | 18:15

    Ljudi, ovo je totalno loodilo. Kraj, nema dalje.

  • saša

    29. oktobar 2013 | 20:06

    Da nije tragično bilo bi takođe tragično u stvari da mi je neko ovo ispričao rekao bi mu da laže!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA